Следвайте ни

Съкровищата на Божков тръгват към топ археолози в ЕС СНИМКИ/ ВИДЕО

viber icon

Специализираната прокуратура ще поиска съдействие от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, на които да възложи изготвянето на експертни оценки на иззетите от сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД в гр. София предмети с белезите на културно-исторически ценности. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Иззетите предмети, общо 6778 броя, притежаващи белези на движими културни ценности, към момента се съхраняват в Националния исторически музей при спазване на утвърдените правила и при осигурена охрана от органите на МВР.

С оглед обективната и неоспорима оценка на иззетите предмети, които според обвинението са незаконно придобити и държани от обвиняемия В.Б., Специализирана прокуратура започва разговори с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз.

 

Те ще имат задачата да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, притежаващи белезите на движими културни ценности.

Предвид упорито разпространявани в публичното пространство неверни твърдения, относно иззетите от помещенията в сградата на ул. „Московска“ №43 предмети, както и с цел осигуряване на прозрачност на дейността на Специализираната прокуратура, наблюдаващите делото прокурори, съгласно чл. 198 от НПК, дадоха разрешение за публикуване на видеоматериал и снимки на иззети веществени доказателства, съхранявани в НИМ.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Това съм аз

Това съм аз

12.11.2020 | 07:48

Поканете специалистите в България

Отговори
0 0
Любо

Любо

09.11.2020 | 22:37

Тоя на луди ли се правят или са си бълъци. Тези артефакти излязат ли навънка се връщат дубликати.

Отговори
3 0
Незнайко

Незнайко

06.11.2020 | 10:53

Тези неща имат стойност единствено ако са в ръцете на колекционери. Какви специалисти са нужни да обяснят на някой, че нещо има културна стойност, след като въпросния предмет, не им въздейства културно. По скоро нашите власти и "специалисти" гледат точно по иманярски на всеки предмет, особено ако е от злато. Другото едва ли го разбират, пък златото си е злато (пари).

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай