Следвайте ни

Сагата в "Смокиня": Багер и колчета има, дюни няма

viber icon

Разрушаване на дюни на плаж „Смокиня” категорично няма, Това заяви пред БГНЕС концесионерът на плажа Иван Алексиев.

Преди дни природозащитници разпространиха в социалните мрежи кадри как багер разорава ивицата, а на една от дюните има забити колчета.

„Концесионер съм на този плаж 16 години и всяка година чистя плажа по един и същи начин, като изпълнявам стриктно указанията на министерството на туризма. Плажът се подравнява, след това се изравнява с тежка техника и накрая се минава ръчно”, обясни Алексиев.

По думите му тази година се е наложило да бъдат подменени всички заведения на плажа, тъй като бурното море, през зимата, ги е разрушило. След като се премахнати обаче преместваемите постройки под тях, на два метра, са се появили фекални шахти, които е трябвало да бъдат разчистени с трактор, както и стара канализация, която е трябвало да бъде почистена.

По думите му колчетата са забити от геодезисти на наета фирма по кадастър. Те ясно обозначават откъде започват дюните. „Това са колчета, които са набита на 2.50 м от началото на дюните. Трактористът е инструктиран, че няма право да опира до дюните”, твърди още концесионерът. Подравнената част на плажа е мястото, където са разчистени заведенията. Те са поставени по одобрена схема и не са в нарушения. Там, където са забити колчетата е имало тоалетна, която също е била поставено по схема.

Още на 13 март са подадени документи до всички институции, че започва поетапно преместване на заведенията на плажа, почистване и подравняване. Проверка на РИОСВ Бургас са установили изкоп на плажа, който е направен, за да се извади повредената канализация, обясни концесионерът. На 9 април са внесени и документи до Министерството на туризма, че започва втори етап от подготовката на плажа за сезона.

Очаква се по-късно днес екоинспекцията в Бургас да оповести данни от проверката и имали установени нарушения.

Преди две години собственик на терен в къмпинг Смокиня изравни с багер дюна, защото му закривала гледката към морето. Делото обаче беше прекратено с мотива, че дюната не била унищожена, а само увредена.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?