Следвайте ни

Съдят двама министри заради половин милиард, потънал в Белене

viber icon

Бившите енергийни министри Румен Овчаров и Петър Димитров отиват на съд за проекта "АЕЦ „Белене“, съобщи БНР. След петгодишно разследване обвинителният акт срещу тях и още двама души е внесен в Специализирания наказателен съд. Предстои насрочване на разпоредително заседание по делото.

Първият министър на икономиката и енергетиката в правителството на тройната коалиция Румен Овчаров и наследникът му на поста Петър Димитров ще бъдат съдени за безстопанственост в особено големи размери. На социалиста му е за енти път.

Двамата станаха обвиняеми през 2016 година, заедно с енергийния министър в първото правителство на Бойко Борисов Делян Добрев, но неговото име не фигурира в обвинителния акт.

Там са обаче имената на бившите шефове на Националната електрическа компания Мардик Папазян и Любомир Велков.

Според прокуратурата в края на ноември 2006 година Овчаров не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Велков и Папазян при сключването на споразумение с „Атомстройекспорт“ АД за изграждането на АЕЦ „Белене“. Щетата за НЕК е изчислена на малко над 193 милиона евро. 

Обвинението на Петър Димитров е също, че не упражнил контрол над Велков и Папазян, но вече за неизгодна сделка във връзка с оборудването за централата. Там щетата е 77 милиона  евро.

Обратно на практиката си за публичност по подобни дела, прокуратурата не съобщи за внесения обвинителен акт. Той за Румен Овчаров е втори. В края на 2020 той получи двегодишна условна присъда за безстопанственост заради отдаването под наем на „Мини Бобов дол“.

Част от наказанието, което бившият енергиен министър вече обжалва пред Апелативния спецсъд, е да възстанови щетите в размер на 16 и половина милиона лева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай