Следвайте ни

Съдът стопира смяната на шефовете на „Автомагистрали“

viber icon

Софийският градски съд е спрял регистърното производство по вписването на ново ръководство на държавната фирма „Автомагистрали“ ЕАД. Решението на съда е взето в 16 часа вчера, личи от деловодната система на съда. Това е станало по иск на настоящия изпълнителен директор на дружеството Стоян Беличев и другите двама членове на съвета на директорите – Александър Филев и Иван Коларов. То е било подадено по-рано същия ден, пише "24 часа".

Основният аргумент е нарушение на член 21 от Закона за публичните предприятия, т.е. това, че служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова, която иска да смени ръководството на „Автомагистрали“ ЕАД, не е провела конкурс за тези постове, както и това, че по закон членовете на борда трябва да са петима, а не трима, както тя предлага и както е сегашното положение.

От определението на съдията става ясно, че вписването на новото ръководство и съответно заличаването на старото е спряно до решаване по същество на спора, който възниква с подаването на исковата молба.

Решаването на спора по същество може да отнеме много време. В същото време „Автомагистрали“ в момента не може да се разплаща с контрагенти, защото търговските банки не изпълняват платежните, подписани от настоящото ръководство поради писмо на министърката до тях. В началото на миналата седмица Комитова се срещна с Беличев и е било договорено поне най-неотложните плащания да бъдат отблокирани.

Вижте решението на съда ТУК


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?