Следвайте ни

Съдът пусна Миню Стайков да пътува до Швейцария, ето причината

viber icon

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) разреши на подсъдимия бизнесмен Миню Стайков да пътува до Швейцария, за да се консултира с лекар, тъй като необяснимо дълго поддържа висока температура.

Това става ясно от определение на АСНС, с което е потвърдил разрешението на спецсъда, протестирано от прокуратурата, предаде правният сайт "Лекс".

Разрешението идва след две години и половина, през които специализираните съдилища отказваха да пуснат Стайков дори от ареста. Наскоро той осъди България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради задържането си. Едва през февруари съдът замени най-тежката мярка с домашен арест, а от юли Стайков е вече на свобода срещу гаранция от 200 000 лева. Сега той получи разрешение и да напусне страната.

От определението на АСНС става ясно, че Стайков вече е напускал страната заради заболяване и е бил в болница в Турция, но не се посочва кога. Прокуратурата изтъква в протеста срещу разрешението за пътуване до Швейцария, че Стайков не е представил документи за причините за излизането от България, а само, че сега има покана от болница в Женева. Според държавното обвинение той може да се укрие заради огромния паричен ресурс, с който разполага.

Защитата на Стайков пък е обяснила, че той има право на второ лекарско мнение, защото не е установено по какви причини поддържа висока температура и е представила на съда показа за консултации в Женева.

Според съдебния състав Венелин Иванов (председател), Даниела Росенова (докладчик) и Николай Димитров, здравословните проблеми са основателна причина да бъде уважено искането за напускане на страната, а Стайков има сериозен бизнес, който трайно го свързва с България.

"Неоснователна и необоснована е претенцията на държавното обвинение за съществуване на опасност от укриване на лицето в чужбина. По делото не са събрани доказателства за реална опасност от укриване при напускане на страната. Но са събрани безспорни данни, че подсъдимият Стайков развива сериозен бизнес, с който издържа семейство си и е трайно установен на територията на страната", се казва в окончателното определение на съда.

Стайков беше задържан през септември 2018 г., като първоначално беше обвинен за участие в организирана престъпна група за производството на цигари в нелегални фабрики, които са разпространявани на черния пазар.

Срещу него започна и разследване за злоупотреби с еврофондове, по което през октомври 2019 г. беше пратен на съд. По това дело Стайков е подсъдим с още 13 души, между които и петима служители на държавен фонд "Земеделие". Според прокуратурата става дума за злоупотреби с Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, като общите щети са за над 8 млн. лева.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

jjj

jjj

27.08.2021 | 23:12

Като иде в Швейцария ще си изтегли няколко милиончета и ще изчезне яко дим, а вие, съдиите тогава ще духате супата!! Явно, добре ви се е отчел, за да го пуснете!! Тях като ги осъдиш и вкараш в кауша - всички се разболяват! Вълчо и Маринела щяха да умират - виж ги сега по морето - дърпат си пурите и си живуркат!! И те добре са се отчели!! А вие сте - за стената и .....................!!

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?