Следвайте ни

Съдът оправда Мирослав Боршош по делото за НДК

viber icon

Софийският градски съд призна за невинен по всички обвинения бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош.

Той е обвинен, че използвал нецелево почти 3,5 милиона лева, отпуснати за адаптирането на НДК за нуждите за европредседателството, както и за неизгодни договори. Разследването и съдебният процес продължиха близо 4 години.


Подсъдим по същото дело е и бившият председател на Съвета на директорите на дружеството Валентин Кръстев. Съдът обаче призна него за виновен и му наложи три години затвор при пет годишен изпитателен срок. Кръстев е обвинен за принуда на свои подчинени да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат оценката на един от участниците и да завишат на друг.

По-рано бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош заяви в последната си дума пред съда, че вярва в професионализма, честта и безпристрасността на съдебния състав и това го кара да е убеден, че ще бъде оправдан по всички обвинения.

"Три години и половина съм подсъдим, за част от дейността ми като изпълнителен директор на НДК. Тези години не бяха леки за мен, особено за човек, който е бил изцяло отдаден на работата си, и който я е изпълнявал на най-високо професионално ниво", каза още Боршош.


"Спазвал съм стриктно закона и съм осъзнавал важността да ръководя най-голямата културна структура в България. Успяхме да създадем много нови програми и формати. Това доведе до годишни печалби от над 2.5 млн. лв. допълнителни приходи. Изключителен пример за нов и съвременен мениджмънт в областта на културата", посочи още той. И допълни, че големият проблем не са несъстоятелните, неаргументирани, напълно безпочвени обвинения на прокурорите, а това, че те се базират на анонимни доноси и сигнали от уволнени и санкционирани от него служители. Според Боршош тези хора били част от система, която в държавните институции допускала хора без никаква професионална култура и работна етика да взимат важни решения.

"Днес се навършват 40 години от откриването на НДК. За мен е чест да съм част от хората, които превърнаха една сграда, създадена за партийни и тоталитарни конгреси в истински работещ европейски културен и духовен център. И затова съм горд от всичко постигнато. Ако днес можех да избирам отново, пак бих минал по този път, независимо от трудностите, защото когато си решил да промениш държавата и системата и да я видиш в състояние, в което смяташ, че трябва да бъде, ти винаги ще срещнеш много трудности", каза още Мирослав Боршош.

В последната си дума Валентин Кръстев каза, че не е извършил това, в което е обвинен, не е принуждавал никого да извърши нещо против волята му, и това се доказало по делото.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

007

007

31.03.2021 | 18:19

Някой да си е мислил,че ще бъде осъден за злоупотреба .??? Доколкото става ясно 3,5 млн. са потънали ....Просто се е разделил с тях и са го оправдали , това е....Само се е инатил 4 години.....

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?