Следвайте ни

Сачева зарадва пенсионерите с добра новина за зимата

viber icon

Дали бонусът от 50 лв. заради пандемията да продължи да се дава на пенсионерите и след октомври или да се извърши индексиране на част от парите за възрастни. Това са обсъждали партньорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество по предложение на държавата, стана ясно от думите на социалния министър Деница Сачева на брифинг след срещата.

"В момента сме взели решение за изплащане на добавки по 50 лв. за август, септември и октомври. Как ще се продължи подкрепата за пенсионерите предстои да се обсъди. От една страна - има възможност да продължи тази добавка. От друга - могат да се предложат активни политики с тези средства по отношение на индексацията на част от пенсиите", каза Сачева.

Предлагаме линията на бедност за следващата година да е 369 лв., обяви още Деница Сачева след заседанието на тристранния съвет.

„Линията на бедност е обвързана единствено и само с финансова подкрепа за хората с увреждания, но там няма подоходен критерий, тоест абсолютно всички ще бъдат подкрепени както през финансовата подкрепа, която е целева за хората с увреждания, така и през системите за социално подпомагане“, обясни тя.

Сачева отбеляза, че допълнителните средства, които ще бъдат нужни в бюджета за 2021 г. за хората с увреждания ще са в размер на 21,5 млн. лв.

По отношение на методиката за определянето на линията на бедност: знаете, че това предложение, което сме направили се отнася единствено до това да можем да направим механизма адекватен по отношение на резки макроикономически движения. Приели сме предложените от синдикатите предложения за промяна, тоест министърът на труда и социалната политика да може да определя линията не бедност тогава, когато има отрицателен брутен вътрешен продукт и също така да има възможност да направи промяна тогава, когато има по-благоприятни икономически условия, тоест има ръст. Социалният министър няма да може да определя еднолично линията на бедност, посочи министърката.

Тя отбеляза, че определянето на линия за бедност ще бъде в прерогативите на Министерството на труда и социалната политика, но предложенията на ведомството ще бъдат обект на разговори, обществено обсъждане и разговори в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

„В това отношение смятам, че по-скоро това, което правим, е да направим така, че линията на бедност да бъде адекватна на реалните социално-икономически условия“, допълни Сачева, която беше спрягана и като вариант за премиер, ако ГЕРБ реши да направи второ правителство в рамките на сегашния парламент.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

пародия на държава

пародия на държава

14.09.2020 | 20:35

Поредната любовница на мутрата Тиква я направиха министърка.

Отговори
2 0
Ковидчо:

Ковидчо:

14.09.2020 | 20:29

... с предвиждане, че нямало да има студ и сняг!

Отговори
3 0
Мильо

Мильо

14.09.2020 | 17:59

Купуват си избори мутрите. Със заеми, които други ще плащат.

Отговори
7 0
НОСТРАДАМУС

НОСТРАДАМУС

14.09.2020 | 17:53

Изроди мръсни как не ви е срам.Мислите ли,че тези пенсионери ще забогатеят с тези 50 лева,та сте седнали да мислите да им ги давате ли или не.Как ни ви остана поне малко съвест.За тези хора се чудите,а когато дадохте 2 милиарда в брой за няколко скапани самолета въобще не ви пукаше.После се чудите защо народа не ви иска.Простаци.

Отговори
9 0
Пенсионер

Пенсионер

14.09.2020 | 17:14

Как пък изчислихте линията на бедност за следващата година да е 369 лв? Наистина си задавам въпроса “ Как точно изчислихте линията да е точно толкова?”

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?