Следвайте ни

Сачева: Докато други разиграват театрални сцени, ние вършим работа

viber icon

Остър отговор на опозицията и протестърите даде социалният министър Деница Сачева в парламента. 

„Докато други хора разиграват театрални сцени, ние вършим работа. Работим с хора, с граждани, които имат реални проблеми. Нашият фокус е да намерим решение именно на техните проблеми – да получат заплати, храна, да имат работа, да имат перспективи“, заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. 

Тя бе извикана от депутатите по предложение на ГЕРБ задно с новия икономически министър Лъчезар Борисов и здравния министър проф. Костадин Ангелов във връзка с мерките за преодоляване на коронакризата. 

От парламентарната трибуна тя припомни, че новите социално-икономически мерки на правителството са в общ размер на 1,162 млрд. лева и са с източник националния бюджет. С тях от 1 август ще се увеличат с 30% и средствата за заплати на служителите в министерството, натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последиците от нея.

От началото на следващия месец ще се завишават и стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални услуги, като домове за възрастни хора, за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, за настаняване от семеен тип и други. Общият размер е 15 млн. лева, а увеличението ще може да се изразходва за заплатите на социалните работници, рехабилитатори, логопеди, възпитатели и други. Възнагражденията им ще бъдат повишени с около 20%.

Сачева припомни, че всички над 2 млн. пенсионери ще получат по 50 лева добавка към пенсиите си за месеците август, септември и октомври и каза, че правителството вече е отпуснало 106 млн. по бюджета на НОИ за тази цел, а пък първото плащане на тези пари щяло да се случи между 7 и 20 август.

"Инвалидните пенсии на близо 5 хил. пенсионери с изтекло ТЕЛК-решение по време на извънредното положение и епидемична обстановка са вече изплатени в пълен размер", увери социалният министър.

С европари за следващия програмен период – 2021- 2027 година, ще се направи фонд със 100 млн. лева, с който да се финансира подкрепа на дистанционната работа, каза още Сачева.

Средствата ще са както за безопасни условия на труд, така и за подкрепа на труда от дистанция и свързаната с това киберсигурност за бизнеса. Ще са включени и мерки като плащане на интернет от държавата и помощ за гъвкава организация на работното време. „Не е панацея дистанционната работа, но трябва да се помогне на работодателите", коментира министърът.

"Отделно по Оперативна програма „Човешки ресурси" се отпускат 14 млн. лева за развитие на дигиталните умения на работещите", допълни Сачева и даде пример, че това става и с осигуряване на възможност за напълно електронна комуникация с агенцията за социално подпомагане и агенцията по заетостта.

"За да не отпадат деца от училище заради дистанционното обучение се взети мерки както за осигуряване на компютри и таблети, така и беше въведена нова помощ – за деца в 8 клас. Тя е 250 лева и се отпуска на два пъти – в началото на всеки учебен срок", припомни Сачева.

За 4 дни 300 семейства вече са подали молби, отчете министърът. За традиционната помощ в първи клас досега са кандидатствали 7500 семейства. Общо и двата вида помощи са предвидени за по 44 000 деца.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

30.07.2020 | 13:14

ОБЯВЯВАМ НАГРАДА - ВЕЧЕН ЖИВОТ, ЗА КОЙТО ОТР ЕЖЕ ГЛАВАТА НА БОРТНИКОВ И МИ Я ПРАТИ В НАЙЛОНОВ ПЛИК. НАГРАДАТА ВЕЧЕН ЖИВОТ Е ЗА ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО НА ПРИНОСИТЕЛЯ И СЕ РАЗПРОСТИРА И ВЪРХУ ВЕЧЕ ОСЪДЕНИ НА СМ ЪРТ :)

Отговори
0 2
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

30.07.2020 | 13:13

ДА СЕ ИЗБ ИВАТ КОЛХОЗНИТЕ СВ ИНИ, КЪДЕТО УСПЕЕШ ДА ГИ ДОКОПАШ, Е ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ВСЕКИ Човек!

Отговори
0 2
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

30.07.2020 | 13:12

А ЕДИН ДЪРТ ЛАЙ НАР, ХОДИ ДА СЕ ЛИГАВИ, С КОЛХОЗНАТА СВИНЯ :) БОРЕЦ ЗА ДЕРМО-КРАДЦИ-Я !!! :) И, КАТО МУ ВИКАМ ЧЕ Е ДЪРТ ЛАЙ НАР И НИЩО ДРУГО ПРОТЕСТИРА, ЧЕ БИЛ... Човек! С ГЛАВНО "Ч"

Отговори
0 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

30.07.2020 | 13:11

(Б)ОКЛУЦИТЕ СЪЩО ЯДОХА ЛАЙ НА НА ШИПКА ОТ ГУРКО ДЕТО ИЗК ЛА КАВКАЗ, НО ЖИВОТНИ :) БЪРЗО ЗАБРАВЯТ, А И "ИНТЕЛИГЕНЦИЯТА" ИМ ХОДИ ДА ПИШЕ "ПОД ИГОТО" В ОДЕСА ЗА ПАРИЧКИ :) АХМАКА ПА, САМО КАТО МИНЕ ПОКРАЙ ПОСОЛСТВОТО И СЕ ПОДМОКРИ, ДО КОЛЕНЕТЕ :)

Отговори
1 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

30.07.2020 | 13:11

А ДА СТЕ СЕ ЧУДИЛИ, КАК ЧЕЧЕНЦИТЕ НАПАДНАХА БОЛШОЙ ТЕАТЪР? НАПАДНА ГО ПАК БОРТНИКОВ И КО. ЗА ДА ОСЪЗНАЯТ КОЛХОЗНИТЕ ГОВ ЕДА, ЧЕ ЧЕЧЕНЦИТЕ ОСВЕН ДА ПОМПАТ СВИНКИТЕ И ЩЕ ГИ К ОЛЯТ, АКО НЯМА "СТАБИЛНОСТ" :) ЕТО ТАКА СЕ СТЯГАТ РЕДИЦИТЕ В КОЛХОЗНАТА КОЧ ИНА! (Б)ОК ЛУЦИ, УЧЕТЕ СЕ БРЕ! :)

Отговори
1 0
АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

30.07.2020 | 13:10

ЗАДАВАЛИ ЛИ СТЕ СИ НЯКОГА ВЪПРОСА - ЗАЩО ЧЕЧЕНЦИТЕ УДАРИХА УЧИЛИЩЕТО В БЕСЛАН? ТОВА Е, НЕЩО КАТО КЕ НЕФА, ДА ВОЮВА С ГЕРМАНИЯ, НО ДА НАПАДНЕ УЧИЛИЩЕ В МАКЕДОНИЯ :) - АМИ ЗАЩОТО АВТОР НА ТОВА БЕШЕ, СВИНЯТА БОРТНИКОВ И КО. ХЕМ ДА НАСТРОИ ДАГЕСТАНЦИТЕ ПРОТИВ ЧЕЧЕНЦИТЕ, ДА НЯМАТ ЯТАЦИ, ХЕМ ДА ПОНАМАЛИ МАЛКО НЕНУЖНИТЕ ЦИГ АНЕТА :)

Отговори
1 1
Работар(ка):

Работар(ка):

30.07.2020 | 12:32

Леко да се не сецнете от "работа"!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?