Следвайте ни

Събират дарения за къща-музей на поетесата Ваня Петкова

viber icon

Кампания в социалните мрежи събира дарения за къща-музей в първомайското село Езерово на известната поетеса Ваня Петкова. Апелът беше отправен от нейната дъщеря и известна журналистка и преводачка Оля Ал-Ахмед. Тя иска да превърне наследствения си имот в място за срещи на литературни и музикални творци с почитатели и ценители на изкуството.  Така ще изпълни и завета на майка си, която прекара последните 9 години от живота си именно в Езерово. Там са написани и нейните последни литературни шедьоври. 

 "Тази къща никога да не се продава. Завещавам на внуците си и на дъщеря ми да я превърнат в музей на моята личност и творчество!", пише преди да си отиде от този свят на 26 април 2009 г. Ваня Петкова.

Именно с тази мисия се е заела сега Оля Ал-Ахмед, но средствата ѝ са стигнали само за ремонт на покрива на къщата.

"За 6 дни ние сътворихме покрив. От тук на сетне всичко е в Божиите ръце дали ще се намерят дарители, които да помогнат в това благо мое дело за съхраняване и запазване на културната ценност на България - "Къщата - музей и Къщата за гости ВАНЯ ПЕТКОВА"!, пише Оля Ал-Ахмед.

Тя е благодарна на всеки, който откликне на призива й. 

"Кой с каквото може, помагайте! Името ви ще е записано за поколенията. Всеки дарител ще е вписан на почетна мраморна плоча и ще получи 4 уникални стихосбирки на поетесата, и, разбира се, публична благодарност в медиите! Тук ще се правят празници на поезията, литературни четения, поетично-музикални вечери. Или просто елате за риба в тракийското село Езерово. Пари нямам, но имам желание, добри намерения и много лъбов! А Бог - е любов!", пише Оля.

Емоционалният й апел вече намира поддръжници в социалните мрежи. "Призовавам ви да се включим всички, които помним и сме се вдъхновявали от стиховете на Ваня Петкова. Тя беше уникално даровита поетеса от нашата младост и вярвам, че няма да останем безразлични. Трябва да имаме памет за творците и места, където да се срещаме и да споделяме изкуството, емоциите и вдъхновението си", призовава Рада Петрова.

Всички, които искат да помогнат Ваня Петкова да има къща-музей, може да изпратят своята лепта на банкова сметка  BIC: BPBIBGSF, BG45 BPBI 7940 1009 6133 01. Тя е на името на нейната дъщеря: Олга Жаклин Нури Садик Ал Ахмед.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?