Следвайте ни

Плащаш за маски, получаваш опаковки от кафе

viber icon

Знаете ли, че само за един месец, откакто пандемията стана новина №1 за хората, се появиха 1 400 000 нови сайта, които съдържат в името си COVID-19, вирус или корона?

Това показа проучването на големи технологични компании, между които Apple и Microsoft. Едва 5% от тях са с цел информация, всички останали са направени с цел подвеждане на потребителите и кражба на данни. А нерядко и на пари.

Преобладават фишинг атаките с COVID-19, както и множество фалшиви карти на разпространение на коронавирус. Те призовават потребителите да ги инсталират на телефона и компютъра си, следва изтичане на лични данни, правене на снимки през камерите, определяне на местоположението, крадене на контакти, а в много редки случаи и кражба на банкови сметки, каза в свое интервю Спас Иванов, експерт по киберсигурност.

Това не е особено трудно в такъв момент, защото хората в изолация биха дали мило и драго, за да се чувстват по-защитени, обясни той.

У нас няколко десетки се излъгаха да поръчат предпазни маски по интернет и в отговор получаваха празни кутии или стари вестници. Семейство от Созопол плати 134 лева за 400 маски, а когато отвори пратката, се натъкна само на  празни опаковки от кафе и пластмасови закачалки. По същата схема пловдивчанка си „купи“ цяла торба с боклук. Грешката била, че не отворила пратката още в куриерската служба, а едва вкъщи.

Изпращачът пък блокирал телефонния номер и с това връзката приключила. По този повод от МВР излязоха с препоръка задължително да изискваме опция "преглед и тест", когато правим онлайн поръчки.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?