71
Следвайте ни

С 5 работни групи "протягаме ръка" на Скопие

viber icon

Българската позиция за Република Северна Македония ще продължава да бъде добре защитена и аргументирана, а съществуващата рамка надградена със сформиране на 5 работни групи, които да обсъждат конкретни теми. Протягаме ръка за това да започне един конструктивен диалог. 

Това заяви Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на премиера Кирил Петков по темата за отношенията на страната ни със Северна Македония.

Всяко от българските министерства ще предложи въпроси, които да бъдат повдигнати на предстоящата среща между премиера Кирил Петков и номинирания за същия пост в Северна Македония Димитър Ковачевски, каза още Лена Бориславова, пише dnes.dir.bg.

Новият кандидат за премиер на СДСМ след оставката на бившия лидер Зоран Заев заяви веднага след номинирането си в последните дни на 2021 г., че ще покани Петков в Скопие след като бъде избран. Вчера пък стана известно, че до македонската столица е пътувала съветникът на Петков по външнополитическите въпроси Весела Чернева.

 

Темата за Северна Македония в Народното събрание 

Заместник-председателят на парламента Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" заяви: Не мисля, че следва да търгуваме членството на РСМ в ЕС

Коментарът му е свързан с публикацията на лидера на "Има такъв народ", коалиционен партньор в управлението, Станислав Трифонов по повод еврочленството на РСМ и отпадането на визите за влизащите в САЩ български граждани.

По-рано пред медиите в НС депутатът от ИТН Станислав Балабанов обясни, че Трифонов е изразил личната си гражданска позиция, но ИТН продължават да се придържат към коалиционното споразумение. Фундаментът, на който трябва да стъпваме в отношенията си с Република Северна Македония, е Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подчерта той. Идеята за визите е надграждане, добави Балабанов.

Не мисля, че правилният подход е да търгуваме нашите отношение с ЕС и РСМ, мисля, че трябва да останем в рамките на договореното в коалиционното споразумение, а именно - да разширим диалога си с РСМ, и това да са нашите основни приоритети, подчерта Мирослав Иванов. Според него нужно е да насочим разговора към засилване на икономическото сътрудничество, както премиерът Кирил Петков е споменавал неведнъж - да се изгради жп линията София-Скопие и евентуално да се помисли за откриване и на самолетна линия.

Следва да запазим добрия тон, убеден е зам.-председателят на парламента от ПП.

Няма как да има различия в коалицията по темата Република Северна Македония, комуентира Тошко Йорданов от ИТН пред журналисти в парламента. 

"Различия ще има, само ако някой от коалиционните партньори реши, че позицията на България трябва да бъде променена от вида, в който е. Тогава да, това ще е нарушение на коалиционното споразумение. Но дълбоко се съмнявам, че някой ще рискува разваляне на коалиционното споразумение заради това", каза Йорданов.

Той посочи, че в коалиционното споразумение за Република Северна Македония /РСМ/ пише, че позицията на България е такава, каквато е - не се променя, и оттам нататък има надграждане. Надграждане е създаването на допълнителни комисии, които са записани, отбеляза Йорданов. По думите му, надграждане е и предложението на "Има такъв народ". И то не е към РСМ, а към нашите партньори в НАТО и в ЕС, че тези два проблема е крайно време да бъдат решени, допълни той.

В началото на седмицата в позиция във Фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов се обърна към партньорите ни от НАТО и ЕС - "след като толкова държите ние да подкрепим Северна Македония за преговори за членство в ЕС - постъпете партньорски към нас, както искате ние да сме ви партньори - без визи за САЩ и веднага в Шенген".

Припомняме, че първа повдигна въпроса председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която заяви: 

"Наред с редицата кризи във вътрешнополитическия живот на страната, България е поставена в сложна ситуация по отношение на започването на преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС. По време на управлението на ГЕРБ беше изграден национален консенсус по тази тема, който е валиден и днес. Политическата криза отслаби позицията на страната ни в международен план и оттук нататък трябва да положим необходимите усилия заедно да защитим българските национални интереси в региона. Това е огромна отговорност към българското общество, към българската история и към хилядите наши прадеди, които дадоха живота си за свободна и обединена България."

Депутатът от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев също коментира темата пред журналисти, като каза, че позицията им винаги е била, че българската история, българската култура и българският национален интерес не са обект на търговия. Гаджев подчерта, че България следва да изпълнява позицията, изложена в декларацията на Народното събрание от 2019 г. във връзка с разширяването на ЕС.

"Явно има липса на идеи как да се реши въпросът с РСМ и това води до задънена улица за правителство", смята депутатът. Той каза, че през следващите седмици от ГЕРБ-СДС ще поставят въпроси по тази тема, за да се изясни каква е позицията на правителството.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Колко му е

Колко му е

05.01.2022 | 20:28

Толкова ли трудно всички учебници фъф РСМ 50 години да се печатат във Република България и техните деца да учат същата математика физика ботаника и НАЙ ПАЧЕ ИСТОРИЯ както Българските деца Я не смятам че македонските числа са различни от нашите Формулите по химия и физика също Доматите са садят по същия начин и в България и фъф РСМ па и пататите Остава 50 години ние да им пишем ИСТОРИЯТА НАШАТА И ТЯХНАТА както сърбоманите 70 години им я пишат със краката си ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО ---- САМО 50 години Сърбоманите са им писали историята 70 години Ние сакаме 50 И това със ЗАКОН подписано не с договор

Отговори
2 0
Проклети да сте

Проклети да сте

05.01.2022 | 18:36

Да изсъхнат тези ПЕТ ЧИФТСКИ РЪЦЕ който са готови да продадът ПРЕДАДЪТ Българският Национален интерес по стар чифутски обичай за 30 сребърника Да изсъхнат трижди дано

Отговори
7 0
Илиев

Илиев

05.01.2022 | 16:54

Крайно време е да сменим тактиката си с Македония.Пишем в учебници,книги ,доклади и в дипломатическата работа историятята такава каквато е знаем ние.Пишем, че се отказват от своя род български и се обевяват за македонци.Пишем и доказваме ,че езика им е български определен със заповед за македонски.Във всички срещи, форуми и международни взаимоотношения ясно и категорично изразяваме тази позиция и не допускаме друг комонтар.Пишем ,че за тяхната свобода хиляди българи са проляли кръвта си и първи сме признали тяхната държава.Пишем ,че за нас те са родоотстъпници и неблагодарници.Подписваме им веднага да преговарят с ЕС.Те ще ги мотаят поне 10 години докато ги оберат както нас и може и да ги приемат ние не губим.На другия ден им подписваме ,че са затворили всички преговорни глави и преставаме да се занимаваме с Р. Северна Македония.Съсредоточаваме се в работа за добросъседски отношения с другите не съседи и за нас въпроса със Сев.Македония е приключен т.е. да вървят където щат.

Отговори
3 2
Драган

Драган

05.01.2022 | 16:13

Чудя се ние ли сме на зор та ще им ходим на крака?

Отговори
9 0
Нали

Нали

05.01.2022 | 15:25

Толкова ли е трудно да се вземе един македонски учебник и да се закара пред медиите в Брюксел и да се покаже с примери целенасочената омраза в която се възпитават децата там? Между другоо това можеше да се сети да направи в Марица и оня журналистически гений Тони Михайлов, но нейсе!

Отговори
11 0
Манго

Манго

05.01.2022 | 15:13

Ще анализират и изследват

Отговори
4 1
Нали

Нали

05.01.2022 | 15:21

Ще анализират анализираното за да изготвят анализ, който да послужи за основа на бъдещ анализ и след анализиране на анализираният анализ ще вземат решение дали да анализират или да действат!

Отговори
9 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?