Следвайте ни

РЗИ даде 6 стъпки за действие, ако сме болни от COVID-19

viber icon

Столичната регионална здравна инспекция излезе със становище как да процедираме, ако сме болни от коронавирус и публикува на сайта си протокол за поведение на гражданите в тази ситуация.

Предвидени са шест стъпки, които лицето следва да предприеме, след като разбере, че има установен коронавирус. Лице с положителен резултат за COVID-19 незабавно се изолира и се поставя под домашна карантина за 14 дни, пише Дарик нюз.

Изолират се и се поставят под домашна карантина за 10 дни лицата, контактни от първи ред - осъществили незащитен контакт със заразеното лице на разстояние по-малко от 2 метра и за повече от 15 минути или без носене на защитна маска за лице:

- два дни преди появата на оплаквания или
- два дни преди вземането на проба за изследване по метода PCR при безсимптомно носителство
- след изтичане на карантината не се извършва контролно изследване.
- медицинското наблюдение се извършва от общопрактикуващия лекар
- личният лекар оказва методична помощ на всички лица от пациентската си листа по мерките, които следва да се спазват - продължително проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхностите, помещения и предмети от първа необходимост, лични предпазни средства, спазване на домашната изолация.
- -бщопрактикуващия лекар извършва лечение и оказва съдействие за хоспитализация в случай на нужда, чрез екипите на центъра за спешна помощ и Координационния център за COVID.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Де гиди Де пуста тояга крива

Де гиди Де пуста тояга крива

13.11.2020 | 18:01

Ако имам 5 минутки власт с една стъпка ще ви карантинирам поне на 200 метра под земята

Отговори
0 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?