Следвайте ни

Руснаци разчитат данните от черната кутия на разбилия се МиГ-29

viber icon

Специалисти то РСВ „МиГ” ще разчетат данните от черната кутия на падналия изтребител на майор Валентин Терзиев.

Само една електронна платка, която е регистраторът на паметта и пази всички полетни данни, е открита вчера в морето до Шабла.

Кутията, която е боядисана в оранжев цвят, има външен корпус и вътрешен модул изграден от титан.

Нашите моряци са открили вътрешния модул, в който се намира регистраторът на паметта. С многолентов кабел той е свързан с електрически съединител. Обвити са в специални защитни покрития, които трябва да пазят деликатната електронна платка.

Кабелът и съединителят са били разрушени по механичен начин.

Спасените части са били замърсени с керосин.

„Преценихме, че ако тръгнем да извличаме данните сами може да ги повредим. Затова предложихме МО да се обърне за разчитането им към производителя”, каза подп. Людмил Вълков, който е началник Авиационно техническа поддръжка към авиобаза Граф Игнатиево.

Вчера той демонстрира на пресконференция здрава черна кутия и показа кои са частите й.

Присъстваха командирът на базата бр. ген. Николай Русев и старши инженерът майор Никола Матеев.

Черната кутия не записва разговорите на пилота с наземния персонал.

Тя събира точните технически параметри на полета – от нея се знае в момента на удара какво е положението на самолета, какъв е ъгълът на елероните му и в какъв режим работят двигателите му.

В момента паметта се съхранява при подходящи условия. Производителят сам ще предложи дали да изпрати екип тук или ще поиска тя да бъде изпратена в РСК МиГ. Ако се предложи втория вариант ще  бъде изпратен и български екип, който да проследи свалянето на данните. 

„Майор Терзиев е наш приятел и брат! Изказваме съболезнования към семейството му за загубата. Ако можеше да извлечем информация от паметта на тази кутия – щяхме да го направим”, каза майор Никола Матеев. 

От наземните радари засега се знае, че мишената е пусната на 7000 метра и е падала с нормална скорост – 480 км/ч към земята. Последните секунди самолетът е бил на средна височина. 

В историята на нашата авиация досега данни от черна кутия са сваляни само веднъж – след катастрофата на МиГ-29 до Горна махала през 2012 година.

През 2016 и 2019 са поръчани и купени нови черни кутии. Първата поръчка е била от украинска фирма, като впоследствие се е оказало, че тя е доставила черни кутии, произведени от РСК „МиГ".

Снимки от Франк Воща

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

АНГЕЛИНА

АНГЕЛИНА

02.07.2021 | 12:38

БОЖЕ , МОЛЯ ТЕ ОПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ РУСКИЯТ БОТУШ

Отговори
0 0
Случаен

Случаен

01.07.2021 | 11:21

....Все още обаче не е установено кой е производителят, тъй като доставените регистратори в авиобазата са произведени в Русия.... Всеки коментар е излишен - Боже, пази България, че ние сами не можем се опазим!

Отговори
0 0
българосъвеЦката "дружба"

българосъвеЦката "дружба"

25.06.2021 | 19:03

„За съжаление в постъпилия вчера при нас регистратор от падналия МиГ-29 имаше нарушение в корпуса и той беше пълен с вода, имаше и остатъци от петролен продукт, който ние мислим, че е керосин. В модула имаше деформации, отсъстваше електрическия съединител и беше прекъснат лентовия кабел, допълниха военните. В модула на паметта няма никакви касети, ленти, които могат да записват глас. Кабелът е нарушен и интерфейсът отсъства, така че сега няма как информацията да бъде възстановена, допълниха военните. Целият процес на огледа на регистратора е записан на видео, с което разполагат и разследващите. При тях вече е и модулът с паметта, като ще се търси съдействие от производителя“, стана ясно по време на брифинга. По думите на военните производителят е създал устройство, създал е хардуера, създал е процесор, който контролира записа и свалянето на информация и той единствен и в най-голяма степен може да гарантира, че тази информация може да бъде свалена без загуба. Все още обаче не е установено кой е производителят, тъй като доставените регистратори в авиобазата са произведени в Русия.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?