Следвайте ни

Румен Радев: Силна държава се гради със смелост и дръзновение

viber icon

Президентът и главнокомандващ Румен Радев поздрави армейците по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия - Гергьовден. Държавният глава заяви в речта си, че модернизацията на армията не трябва да се оставя само на политиците. Ето цялата реч на президента.

След десетилетия на съкращения и недоимък Българската армия пое по дългоочаквания път на модернизация. По този път обаче няма място за угодни сделки и сметки за политическо оцеляване. Съвременно въоръжение е крайно необходимо, но то трябва да се придобива при рационални и ясни критерии и процедури, при единен подход към видовете въоръжени сили. Затова решенията за националната сигурност не бива да се оставят единствено в ръцете на политиците.

Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в своето приветствие по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия, което той отправи от Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

Модернизацията е скъп, сложен и всеобхватен процес, но в същината ми стои винаги и човекът - неговата професионална подготовка, кадрово развитие и социален статус. Съвременните отбранителни способности са немислими без войниците, сержантите и офицерите, допълни държавният глава.

С единството на меч, дух и слово България устояваше на бурите и се възраждаше неведнъж през многовековната си история. И в най-тежки времена българският войник винаги е бил последната и самоотвержена преграда в защита на Отечеството. Българската армия посвети поколения в родолюбие и всеотдайност и се утвърди като символ на държавност и доблест, каза още държавният глава и благодари на настоящи и бивши военни.

Днешният празник е тържество на единството на народ и армия. Нашата вековна история е доказала, че когато тази спойка е силна, силна е и страната ни, каза още президентът.

Днешният 6 май е по-различен, няма да има парад, но нашите военнослужещи отново са на своя пост и ще демонстрират уменията си. Нека бъдат уверени, че признателността ни към тяхната рискова дейност и високоотговорна мисия е искрена и непреходна, призова Радев.

6 май е и ден на храбростта, която всеки българин носи дълбоко в сърцето си като скъп завет от горди и непреклонни предци. Нека не забравяме, че сме в дълг пред онези, които влизаха безстрашно в бой за България и загиваха с едничката утеха, че отдават живота си за свободата на народа и неговото достойно бъдеще. Уважението към героите изисква не само почит към тяхната памет, а следване на завещания морален пример в нашето ежедневие, каза още държавният глава.

Успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение. Силна и модерна държава не се гради с емпатия, а със смелост и дръзновение. Затова нека почетем всекидневната храброст на достойния българин, който изрича истината и не се примирява с несправедливостта и произвола, каза Радев.

И се обърна към младите българи: Вие сте призвани да направите решителните крачки и да сбъднете идеала за модерна и достойна България. Вие ще трябва да успеете и да побеждавате там, където днес не успявате. Каквито и препятствия да срещнете, бъдете дръзки и не се предавайте. Помнете, че във вените ви тече кръвта на поколения храбри българи. Бъдещето принадлежи на смелите, а не на уплашените.

Нека всяко изпитание ни прави по-силни, по-човечни и по-сплотени. Бъдещето на България зависи от нашата бодрост, но и от нашата дързост и задружни усилия, завърши държавният глава.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

АСЕН ИЛИЕВ

АСЕН ИЛИЕВ

06.05.2020 | 15:45

ПО ДЛОГИ НА Ч ИФУТИТЕ! ТОВА СТЕ ВИЕ Т ЪПИ, БУЛГАНСКИ ПС ЕТА! ЧИЙ ГО ТЪРСИТЕ НА МИСИИТЕ В ЧУЖБИНА? КОЯ "МАЙКА" ЗАЩИТАВАТЕ ТАМ? ИЛИ ПРОСТО ПОМАГАТЕ НА ЧИФ УТИТЕ ДА ИЗН АСИЛВАТ НАРОДИТЕ, ЗА ДА ГИ ГРАБЯТ! ЦЯЛАТА ВИ "АРМИЯ" Е Л АЙНО! НАЧЕЛО Е, СЕЛСКИЯ АХ МАК!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?