1553
Следвайте ни

Румен Радев призова ЕС: Помагайте с корупцията, че младите бягат

viber icon

Европейският съюз трябва да е силно ангажиран с борбата срещу корупцията и отстояването на принципите на демокрацията в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на среща на „Дондуков“ 2 с членове от Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), чиято делегация е на работно посещение у нас. В срещата участие взе и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Утвърждаването на върховенството на правото, проблемите с корупцията, както и масовите граждански протести миналото лято в България, бяха сред темите на срещата. „Когато младите хора са на улицата и протестират масово срещу корупцията, те очакват еднозначна подкрепа от европейските институции“, посочи държавният глава.

По думите му, в очите на младите българи ЕС е стълб на демокрацията и законността и когато липсва еднозначна реакция на корупционните скандали, надеждата се превръща в разочарование и води до емиграция на младите хора на България.

Държавният глава посочи, че служебното правителство, следвайки принципите на прозрачност, отчетност и отговорност, е пресякло редица порочни корупционни практики на предишното управление, с което се е върнала и надеждата на хората, че корупцията може да бъде преборена. „Хората искат друго лице на България“, подчерта още президентът и призова за реален ангажимент от европейските институции за утвърждаването на върховенството на закона у нас.

Като пример Румен Радев открои създадените след препоръки на Европейската комисия специализирани съд и прокуратура, които вместо да доведат до ефективни присъди в борбата с корупцията по високите етажи на властта, се превръщат в инструмент за натиск срещу политически и бизнес опоненти.

Темата за пасивността на прокуратурата по знакови корупционни скандали в България и същевременно показната активност в други случаи, също беше поставена от европейските депутати. Президентът подчерта, че въпросът за необходимостта от отчетност на главния прокурор и приемането на ефективен механизъм за контрол на неговата работа, е на дневен ред в обществото и последователно се повдига и в Народното събрание.

В отговор на въпрос от членовете на Европейския парламент за свободата на медиите у нас вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че проблемите са свързани най-вече с непрозрачния начин на финансиране и разпределяне на средства от изпълнителната власт. Вицепрезидентът посочи като пример европейските фондове за комуникационни стратегии, които са се използвали в миналото и като инструмент за влияние върху медиите. По думите ѝ следва да се помисли за законодателни промени, които да препятстват подобни злоупотреби.

Ръководителят на делегацията от Европейския парламент София ин 'т Велд изрази впечатлението си, че проблемите у нас са много, но вижда решимост това да се промени. По думите ѝ „корупцията е отровна“ и членовете на комисията LIBE имат амбицията да допринесат за решаването на този проблем. София ин 'т Велд изрази надежда следващото българско правителство да бъде стабилно и да се стреми към реални реформи.

Евродепутатът Клеър Дейли сподели наблюденията си, че в България еврофондовете са съсредоточени в малцина богати хора. Тя посочи, че е посетила страната ни няколко пъти по време на масовите протести миналото лято. „Разочаровани сме, че Европейската комисия не се намеси“, заяви Дейли.

Българският евродепутат Елена Йончева също бе сред членовете на Европейския парламент, участвали в срещата с държавния глава.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

Тошко

Тошко

28.09.2021 | 10:32

Гледахте ли вчера толупа Радев как все едно и също ломоти!?!? Издържат ли ви нервите още, когато ви лъже?

Отговори
2 1
Сик

Сик

25.09.2021 | 09:32

Миналата година, последна от управлението на вашата банкянска Тиква са умрели 126 000 българи, рекорд в цялата история на България. Да ви е честито и да ви се множат кюлчетата.

Отговори
9 6
тъ-пако,

тъ-пако,

25.09.2021 | 09:43

Това ли намери да кажеш?!?! Нима трябва да се радваме, че сега при фа-шиста радефф ще умрат повече?? Защото провалиха ваксинацията, защото министърът на здравето е антиваксър?? Нима трябва да се радваме, че при мало-умния радеф загинаха криминално двама военни, а подчинените на резидента прикриват причините? Нима трябва да се радваме, че токът хвърчи до небесата?!? И ТОВА ВСИЧКО СЕ СЛУЧВА ПОРАДИ КРАЙНАТА НЕКАДЪРНОСТ И КОРУМПИРАНОСТ НА ПРАВИТЕЛСТВАТА НА РАДЕФФ????? ЗАЩО ВСИЧКИ ФЕНОВЕ НА ФУРАЖКИТЕ СА ТОЛКОВА ТЪ-ПИ??

Отговори
11 10
Сик

Сик

25.09.2021 | 10:33

мога и друго да кажа - пусни на търсене в гугъл най-крадливия кмет на Пловдив и ако не излезе Тотев ще те почерпя.

Отговори
8 2
Сик

Сик

25.09.2021 | 10:34

18 000 от умрелите са по времето на вашата мутра, която отвори чалготеките в разгара на писа и забрави да ваксинира първо възрастните. Тиква проста гербаджийска.

Отговори
6 6
Пловдив

Пловдив

25.09.2021 | 07:12

Стаменов е най корумпирания кмет в Пловдив и е се командва от мутромилиционерите от ГЕРБ

Отговори
8 6
Пловдив

Пловдив

25.09.2021 | 07:09

Стаменов е най корумпирания кмет и е на разположение на мутромилиционерите от ГЕРБ

Отговори
9 3
намръщенЪ

намръщенЪ

24.09.2021 | 23:31

Младите бягат още от 1989г. Ако можеха, щяха да го правят и преди това. ИНЕРЕСНО МИ Е ОБАЧЕ, ЩО НИКОЙ НЕ БЯГА НА ИЗТОК, ДОРИ УБЕДЕНИ РУСОФИЛИ, А ВСЕ ГЛЕДАТ В ЕВРОСЪЮЗА ИЛИ USA. Познавам само един с обратна посока, но то е защото се ожени е решиха да живеят в република от бившата СССР

Отговори
14 7
Хаха

Хаха

24.09.2021 | 23:05

радев е откраднал 4 млрд и спи с пачки и кюлчета, сниман от проститу.тка в резиденция бояна. Дейб.а и тъ.пите гербаджийски тролове де.йба.

Отговори
11 13
До хаха

До хаха

25.09.2021 | 09:11

Сигурно ти си бил проститутката и знаеш колко е откраднал аналноподатлив червен дюрекс

Отговори
6 8
10 ПЪТИ ХА-ХА

10 ПЪТИ ХА-ХА

25.09.2021 | 09:45

Радефф е.бе и за да не плаща назначава ку--вите на държавна работа в армията!!! След това, по принуда, се жени за една от тях! хахахахахах

Отговори
8 8
МУНЧО

МУНЧО

24.09.2021 | 21:05

Е ТЪ-ПАК!! Никой нява де ти помогне, кремълска подлого! Злоба ниедна!

Отговори
13 12
Пловдив

Пловдив

24.09.2021 | 20:40

От теб бягат младите, рундьо! И от твоя преториански паж трашко!

Отговори
18 13
Сик

Сик

25.09.2021 | 10:35

В моменнта се връщат в България, бе суджук гербав.

Отговори
5 3
петкан

петкан

24.09.2021 | 20:29

много си умен

Отговори
2 4
Как

Как

24.09.2021 | 19:58

Че как ЕС ще ни помага,след като именно те ни корумпират...

Отговори
18 8

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?