Следвайте ни

Румен Радев: Настана моментът ние да обърнем времето

viber icon

Президентът Румен Радев участва в Карлово в честването 184  години от рождението  на Васил Левски. 

Хиляди карловци, гости от съседни градове и страната дойдоха на площад "Васил Левски" в Карлово, за да засвидетелстват своята почит към Васил Левски по случай 184 години от неговото рождението.

Тържественият митинг-заря, в който участва и президентът на Република България , бе кулминацията в чествнията, посветени на Апостола. 

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на 61-ва Стрямска бригада.  

Митинъгт бе открит от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов. Той припомни житейсския и революционния път на Апостола. Разказът за Левски има всяко едно поколение. Той е необходим на всяко едно поколение, защото чрез него всички наши предшественици са се съизмервали с моралния ръст на Левски и са търсили опора в неговите идеали, подчерта в словото си Кабаиванов. Разказът за Левски днес ние трябва да го продължим в разговор за България, защото три десетилетия ние започваме, стигаме до някъде, но не довършваме разговора за България. И този разговор не може да се проведе само в пленарната зала на който и да е парламент, за него само партийната дреха е тясна. За него форматът само на големите градове на България и социалните мрежи не са достатъчни. И аз съм уверен, че ние трябва да намерим сили, паметта на Апостола го изисква, защото от този разговор ще произлязат идеи  и цели, може би, голямата цел, която българската нация трябва да преследва, заяви още Кабаиванов. 

Слово произнесе президентът Румен Радев. Той припомни, че на 18 юли в Карлово се ражда Васил Иванов Кунчев - безправен българин, поданик на османската империя, който ще проправи пътя към свободата на всички нас. Днес името му носят селища, улици и булеварди, клубове и награди. Васил Левски е месията на националната ни революция, той е неин вдъхновител и мъченик, заяви Радев.

Ето какво каза в словото си държавниия глава:

"Днес портретът на Апостола виси във всяко училище, във всяка институция. Името му носят селища, улици, булеварди, клубове и награди. Левски е месията на националната ни революция: неин вдъхновител, организатор и мъченик. Но това са видимите почести.

Важни са духът, важно е кредото на Апостола. А духът и кредото не живеят в паметниците. Тях ние поддържаме живи и те нас живи поддържат.

Има мисли непреходни, като знаменитото кредо на Апостола: времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме.

Дълги години времето нас обръщаше, търпяхме, понасяхме, приспособявахме се, оцелявахме, примирявахме се. Емигрирахме и се завръщахме, за да си тръгнем отново.

Дълги години отбелязвахме Апостола като герой от историческия ни епос. Като непостижим еталон.

Сега съзряваме, презряхме примирението си и вече много българи разбраха, че дела трябват, а не думи. Че твърде дълго времето нас обръщаше. Настана моментът ние да обърнем времето. Всеки според силите си да вземе участие в общото ни дело да си върнем държавата. Да установим закона, който пази свободата, да отстояваме свободата, без която няма достойнство. Свободата да сбъдваме мечтите си тук в Родината, а не да ги гоним далеч зад граница.

Настана време да сбъднем мечтаната република на Левски. Да е чиста и свята е идеал, цел, хоризонт. Него едва ли ще стигнем, но към него винаги ще вървим. Защото това е нашият дълг като българи, за да можем тук да сбъдваме мечтите си, тук да растат децата ни.

В нашите сили е да сбъднем поне онова, което Левски пише в писмото си до Каравелов: да се даде правото на всеки народ, па и на всеки човек, който иска да живее почтено и свободно.

Поклон пред Апостола на свободата и пред Карлово, който роди най-големия измежду българите.

Да живее България!"

Словото на Радев бе аплодирано от гражданите. В края на тържеството десетки граждани обиколиха президента, за да го поздравят и се снимат с него.

 

На паметника на Апостола бе положен гирлянд на славата. Венци и цветя отрупаха паметника на Васил Левски. Пищна заря в чест на Апостола и на Карлово озариха небето над града.

 

 

 

 

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Йори

Йори

19.07.2021 | 07:21

Тов комунист успя да съсипе държавата за два месеца с неговите служебни комунисти и ще ми говори да си върнем държава. г-н Радев, по всичко личи, че вашето желание е да върнем държавата на Русия. Всички ваши действия водят до това.

Отговори
3 1
Злобар

Злобар

19.07.2021 | 07:08

Лош човек е, да се маха

Отговори
3 1
Левски

Левски

19.07.2021 | 01:20

за разлика от гумен гадев никога не е целувал чужди задни части

Отговори
15 5
Настана времето

Настана времето

18.07.2021 | 23:21

тая руска уруспия радев да се измита

Отговори
23 8
Даааааа

Даааааа

18.07.2021 | 23:41

Поздравление за коментара много хора са на същото мнение

Отговори
17 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?