Следвайте ни

Румен Радев: Да живее свободна и независима България!

viber icon

Президентът Румен Радев поздрави българите за Деня на независимостта. Ето пълния текст на заявеното от държавния глава:

"Скъпи сънародници,
Сто и дванадесет години ни делят от паметния 22 септември, на който в старопрестолното Велико Търново проехтяха думите: „Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска.”

Прокламацията на Независимостта е един от най-ярките триумфи на българската държавност. Дързък, но и далновиден акт, около който българите се обединиха, независимо от политическите си пристрастия и убеждения. Рядък миг, в който граждани и управници съумяха „еднакво да мислят и едно да желаят“ в името на добруването на Родината.

През 1908 г. млада България се изправи равноправна на световната сцена благодарение на поколение държавници с характер, на волята на целия народ да изкове с труд и достойнство справедлива, преуспяваща, модерна държава.

Нека днес всички ние, граждани и политици, си дадем сметка за собствената ни историческа роля и с чувство на дълг пред род и Отечество отново да поемем съдбата си в свои ръце.

„Да живее свободна и независима България!
Да живее българският народ!“

  
Румен Радев

Да живее българският народ!“

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Местен

Местен

22.09.2020 | 15:42

Опитвам се да си спомня каква беше неговата "историческа" роля, когато всички българи бяха в ситуация на страх и несигурност от неизвестния вирус, насъпващ в Европа и започнал да погубва животи в Италия, Великобритания, Испания... Когато нито едно правителство по света нямаше идея как да реагира... Мерките в България бяха навреме предприети, но да чухте една добра дума за положените усилия? На 3 март, свят за всеки българин ден, от връх Шипка с ирония говореше за коронавируса. Нима през последните години нищо не е направено? Слепи ли са за промените в градовете, в малките населени места? Да чухте добра дума и за това? Разбира се, че много порочни практики трябва да бъдат спрени, но нима в България има само мутри и корупция? Да чухте добра дума за позитивните промени? На всеки празник (Нова година, Освобождението, Съединението, ...) слушаме неговите редовни досадни "остри критики към властта", изпълнени с празни лозунги, фалшив патос и излишни приказки. Да не би наистина да си вярва, че има "историческа" роля, яхвайки протест, състоящ се от неориентирани разочаровани млади хора и платени лентяи? Нима не знае през кои години и благодарение на коя партия и държавни структури се появиха така наречените "мутри", голяма част от които са били агенти на ДС? Да, промяната е необходима, но не са той, Мая Манолова, Слави Трифонов и "Отровното трио" хората, които могат да бъдат лицето на промяната. Нужни са знаещи и можещи млади родолюбци, а не познати физиономии, живели по един или друг начин на държавна хранилка през всичките години, независимо от смяна на партии и правителства. Българският народ помни и не е толкова наивен, колкото на някои хора с "историческа роля" им се иска.

Отговори
2 0
Ковидчо:

Ковидчо:

22.09.2020 | 11:22

Абе к`ва "независимост" ви гони бе, хора. Да смениш една зависимост с друга(и) изобщо не те прави независим... извинявам се за примера, ама все едно проститутки да празнуват деня на девствеността?! Независими сме били при великите ни царе до падането ни под турско РОБСТВО (не "присъствие", "съвместно съжителство" и прочее "демократични" интерпретации!), след това историята ни е низ от зависимости - хеле след 1944 г. и до ден днешен.

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?