Следвайте ни

Румен Драганов: Искаме от 26 юни у нас да се влиза без PCR, антигенен тест и ваксинация

viber icon

В момента тече среща във Военния клуб в София между служебния министър на туризма Стела Балтова и представители на туристическия бранш.

Незабавно трябва да бъде даден хоризонт откога стартира масовият туризъм, който е на непрекъснат принцип. Ние трябва да обявим, че от 26 юни стартира непрекъснатият туризъм. Той е на чартърна основа. Това означава, че веднъж започнат, не може да бъде прекъснат. Ако бъде прекъснат, това е голяма загуба за превозвачите.

Това заяви в "Денят започва" по БНТ председателят на Института по анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

"Ние имахме добра комуникация с предишния министър на туризма Марияна Николова, която разбра проблема и даде хоризонт. Във втората половина на март обяви, че от 1 май започва прекъснатият туризъм. Но организираният туризъм, който се организира от туроператори, изисква сега да им кажем, за да могат да се подготвят. От 26-27 юни да го отворим, за да може засилвайки се от 15 юли, да бъде в пълна сила и да имаме 90 дни, в които да работим интензивно до началото на октомври“, допълни Драганов.

Той обясни, че летният туристически сезон започва след 15 юни.

"Сега 26-27 е подходящо, но това означава министър-председателят да се обади на министър-председателите на страните от ЕС и да кажат следните неща: "От 26 юни в страната се влиза без изискване за PCR тест, антигенен тест и ваксинация“. Това ще го направят Гърция и Турция“, каза Драганов.

Този бизнес със сертификатите – това не е икономиката на страната. Туризмът, който не може да получи от правителството никаква финансова помощ, различна от тази, която е обявена по бюджет, той трябва да даде възможност на хората в туризма да започнат да работят, категоричен е Драганов.

Според него тази година шезлонг и чадър на плажа би трябвало да струва между 8 и 10 лв. на един предмет.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Юлия

Юлия

20.05.2021 | 12:49

Когато Турция и Гърция го направят, ела да ми се обадиш. То светът гори, той ми говори глупости. Аман от тоя туризъм. Само пищят, щото другите са го втасали. Защо къщите за гости се пукат по шевовете? Явно тези туристически мастодонти са излишни. Да не говорим за кръчмите и кафенетата- на всяка крачка.

Отговори
2 2
Петър 1

Петър 1

20.05.2021 | 13:01

Ще го направят. Циркът свърши

Отговори
2 1
Петър 1

Петър 1

20.05.2021 | 12:29

Надявам се и без тестове да излизаме,за да не опираме до нашите курорти, но иначе посоката на исканията е правилна.

Отговори
2 1
Пловдив

Пловдив

20.05.2021 | 11:43

Явно в тази държава има много т ъпани. Какъв туризъм, какви пет лева бе цървул? Задължително тестове на всички граници на България! Няма значение сухопътни,въздушни.... Без тест,че влизащите в България са здрави, да бъдат карантинирани! На теб като не ти е мил живота-мри! Т ъпанар!

Отговори
4 3
Гошо

Гошо

20.05.2021 | 12:12

А ти лично - цяло лято с противогаз да ходиш! Печелиш 2в1 - няма да се заразиш и няма да се вижда тъпия ти сурат.

Отговори
2 2
9865

9865

20.05.2021 | 11:38

А още нещо да искаш? Задължителено отрицателен тест ,за да се влезе на територията на страната! Заради м алоумници като теб няма да си вкарваме още щамове на Ковид! Аман от к ретени!

Отговори
4 3
Гошо

Гошо

20.05.2021 | 12:14

Заплатата ти върви,предполагам? И някой лев отгоре сигурно? И от дивана "работиш" ?

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?