71
Следвайте ни

Рязък скок на бензин и дизел до дни! Вижте с колко поскъпват

viber icon

Бензинът и дизелът ще поскъпнат до 2,40-2,45 лв. за литър до десетина дни. Това заяви за “Труд” Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация. 


Причината за това е повишението на цената на петрола тип Брент, който е определящ за цените на горивата в България, до около 84 долара за барел.

Доскоро от петролните компании са продавали горива, купени на по-ниски цени. Но тези количества вече се изчерпват. Освен това от 15 октомври в сила влизат зимните стандарти за горивата.

Затова участниците на пазара в страната са имали количества, достатъчни за десетина дни. Продаваните през зимата бензин и дизел по принцип са малко по-скъпи.
Цените на горивата стабилно вървят нагоре през последните дни. Средната цена на бензина стигна 2,34 лв. за литър, а на дизела - 2,35 лв.

Преди година цените на автомобилните горива бяха 1,78-1,79 лв. за литър. Оказва се, че за година цените са нараснали с 55 ст. за литър.
Според Живодар Терзиев настоящата цена на петрола от около 84 долара за барел трябва да се задържи през следващите месеци. Реалното потребление на горива не е по-голямо спрямо времето преди пандемията.

Проучване на Дойче банк (Deutsche Bank) за настроенията на финансовите пазари обаче показва, че много инвеститори очакват покачване на цената на петрола. 60% от анкетираните от Дойче банк смятат, че цените на петрола ще се повишат до 100 долара за барел.

Всеки долар поскъпване на петрола води до повишаване на цената на готовата продукция с 10 долара за тон.

Ако петролът поскъпне до 100 долара за барел цените на бензина и дизела ще нараснат с около 25 ст./л.
Евентуалното поскъпване на петрола няма да се дължи на петролните компании по света, а ще бъде резултат от действията на инвеститорите на международните пазари.

Печатането на пари от централните банки по света доведе до наличието на огромни суми в банките и големите инвестиционни фондове.

Те инвестират тези средства в различни суровини като метал и петрол с една единствена цел - реализиране на печалба.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Кано

Кано

13.10.2021 | 07:02

Абе Радев ви е виновен за всичко смешник.

Отговори
2 2
Иван

Иван

12.10.2021 | 21:42

Те може да са глобални поскъпвания, но ако имахме правителство и вожд на място и им пукаше можеше да се приложат мерки за облекчаване на удара. Само че фатмакът го интересува само и единствено да бъде преизбран.

Отговори
12 8
Дам

Дам

13.10.2021 | 10:35

Държавата не може да се справи със спекулата и това се вижда последните 30 години! Който и да е на власт не иска да се занимава с това, защото тези които вдигат цените са кукли и се управляват от тези, които са начело в държавата (реалните им собственици). Как преди 10 години петрола струваше 150-160 долара барел и горивата у нас бяха 2.50, а сега при 80 долара пак искат да са 2.50? От космоса се вижда каква е спекулата тука, всичко е спекула-свръх производство на жито и цената му пада, а хлябът поскъпва? Всичко си е-бало майката тука, няма държава!

Отговори
2 0
Даниел П.

Даниел П.

12.10.2021 | 21:35

Всъщност тези неща не зависят от Радев и компания, това са си глобални поскъпвания и то не само при нас...

Отговори
7 11
Чая

Чая

12.10.2021 | 21:27

Наближава Жан Видиновата зима ,честита Руменова зима на овчедушието . Да беше само бензина , ами и всичко за дома .

Отговори
15 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?