Следвайте ни

Роудшоу за 6,9 млрд. лв. дълг тръгна от Лондон

viber icon

Роудшоу за набиране на еврооблигации за 6,9 млрд. лв. стартира финансовият министър Владислав Горанов в 15 часа българско време.

Представянето на България за набиране на инвеститори за нови държавни евробонове започна от Лондон. Следващите презентации ще бъдат в Мюнхен, Франкфурт, Виена и Париж, пише "24 часа".

Планът на министър Горанов е да се емитират еврооблигации на обща стойност 6,9 млрд. лв. колкото е записано в закона за бюджета, който бе приет от парламента в края на 2014 г.

Дилърии по този дълг са четири банки - “Ситигруп”, Ейч Ес Би Си Банк, “Сосиете Женерал” и Уникредит Банк. Същите банки в края на миналата година пласираха на външните пазари книжа за 1,493 млрд. евро при доходност от 3,056% и с 10-годишен падеж.

Приетата от парламента ратификация на договор за дилърство е със същите банки, което означава че те ще пласират и остатъка от планираните 16 млрд. лв. нов дълг до 2017 година.

Според запознати зададената от министър Горанов пределна доходност за новия дълг е до 3,25%. Източниците ни обаче допускат, че целта ще бъде лихвите по тях да се движат около 3%.

Дали целият обем на емисията да се реализира наведнъж, с един пакет, или на два пъти, ще се реши в зависимост от интереса на инвеститорите от първите дни на роудшоуто и от подадените от тях заявки в листата.

Вариантите са два - пълен обем с 10-годишен падеж или две емисии за 10 и 15 години.

Плановете на Горанов за 2015 г. предвиждат и 950 млн. лв. вътрешен дълг. 2,5 млрд. лв. от новия дългове ще са за финансиране на бюджетния дефицит, с 4,2 млрд. лв. ще се покриват стари задължения и около 400 млн. лв. са предвидени за буфер, който да покрива движенията във фискалния резерв. За съфинанасиране по европрограми се планират 1 млрд. лв. заем от ЕИБ. Решават в движение дали да са накуп или на траншове.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

УЖАС

УЖАС

16.03.2015 | 21:39

ТОТАЛНАТА РАЗПРОДАЖБА НА ДЪРЖАВАТА ЗАПОЧНА

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?