Следвайте ни

Рокада в БНТ! Георги Милков подхваща религиите вместо Горан Благоев

viber icon

Само два дни след като свали от ефир предаването "Вяра и общество" и неговия водещ Горан Благоев, ръководството на БНТ обяви кой ще го смени. По същото време -16:00 часа всяка събота, ще върви новото предаване „Религията днес“.  Негов водещ ще бъде журналистът Георги Милков, който е дългогодишен кадър на "24 часа", а преди време беше лице на „Плюс това“ (2015-2018) по обществената телевизия.

Благоев беше отстранен, защото се оказа учредител на новата партия на Цветан Цветанов "Републиканци за България".

От БНТ пуснаха възторжено съобщение за Милков, изтъквайки многобройните му публикации и анализи на международни събития и новини, както и серията интервюта със световни лидери като Шимон Перес, Реджеп Таип Ердоган, Шиндзо Абе, Бенямин Нетаняху, Файез Сарадж и др.

"С неподправен интерес към всичко случващо се около нас, той ще ни представя историята и най-разпространените религии в България, както и поглед от света", пишат от сградата на "Сан Стефано", която редовно е обсаждана от протестъри, които замерят с яйца и домати политиците, които гостуват в студиата на БНТ.. 

„В последните месеци екипът ни работи за утвърждаване на предаванията в есенния сезон. Усилията ни са насочени към повишаване на качеството на продукциите на БНТ при спазване на принципа на независимост и безпристрастност. Предавания за образование, религия и история категорично имат своето място в обществения ефир. Затова поканихме професионалист като Георги Милков, който има задълбочен интерес към религиите и традициите. Вярваме, че опитът и харизматичната му личност ще помогнат да го реализира успешно“, казва Ивайло Огнянов, програмен директор на БНТ1. 

Предаването „Религията днес“ е с образователен характер. То ще запознава зрителите с историята и взаимодействието на най-разпространените религии в България. Предимство ще имат рубриките, посветени на историята и настоящето на православието, като традиционно вероизповедание в България. У нас православието се представлява от Българската православна църква и затова основно място в предаването ще имат разговорите с нейни представители. Наред с това ще присъстват и темите за другите религии и християнски деноминации, изповядвани в България – римо-католицизъм, протестантство, ислям, юдаизъм. 

В предаването ще гостуват хорови формации и състави, представящи шедьоври на православната музика. Ще бъдат разглеждани различни аспекти на християнската култура и изкуство. Ще се развива и рубриката „Под едно небе“, представяща отделните религиозни вероизповедания в България. Тя ще се реализира от регионалните телевизионни центрове на БНТ в страната.

„Религията днес“ ще допълни линията от продукции за история и религия на БНТ. Заедно с познатите формати „История.БГ“ (значими събития и личности от историята на България), „Джинс“ (уникално по рода си предаване за генеалогия и родова памет) и „Домът на вярата“ (документална поредица). Четирите предавания показват на зрителите традициите и духовния живот, запознават ги с онези обители и пазители на православната вяра, българщината през вековете и религията по света и у нас, пише още в съобщението от БНТ. 

Кой е Георги Милков

Георги Милков е сред най-авторитетните журналисти в България. Той е с богат опит в електронните и печатни медии. Бил е международен репортер, военен кореспондент, телевизионен водещ на предаването „Плюс това“ по БНТ 1 (2015-2018), главен редактор на сп. TREND, а преди това и на българското издание на сп. GEO. Завършил е „Журналистика“ в Софийския университет „Климент Охридски“ и още като студент започва да работи като репортер на вестник „24 часа“.

Повече от 20 години отразява международните новини от най-горещите точки на света, следи работата на българската дипломация и проследява на терен специални мисии и конфликти по целия свят. Работил е като специален пратеник по делото срещу българските медицински сестри в Либия, а като военен кореспондент е бил в Афганистан, Ирак, Судан, Йемен и др. С подчертан интерес към история и религия, той е сценарист на документалната поредица „5 минути София“ и автор на серия от интервюта в „24 часа“ със световни лидери.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Мария Василева

Мария Василева

10.10.2020 | 20:09

Горна е скучен и подставен "журналист". Търсенето на скандали е обичайно за търсенето на фалшив ореол и будна уж журналистика. На практика той рушеше устоите на православието и идентичността. Защо ли? Скандалите с него не са от вчера и само с Кушо. Това , че се е прегърнал с Цецо крадецо или Терсо-апартаментов какво ви говори. Лице на БНТ да чете декларации на партийно събрание. Айде при Цецо на терасата, правилно са го махнали от екран, сега и вън от БНТ.

Отговори
1 0
Шехтов слуша и изпълнява безпрекословно.

Шехтов слуша и изпълнява безпрекословно.

08.10.2020 | 14:37

Горан стана твърде неудобен за Шайката, и затова го бастисаха.

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?