Следвайте ни

Рождество Богородично е! Ето какви са обичаите

viber icon

Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата.

Св. Богородица се родила в семейството на Йоаким и Анна, които дълго време страдали поради бездетството си. Бог чул горещите им молитви и на 8 септември пречистата Дева се родила на света. Раждането на Пресвета Богородица според българските традиции се отбелязва предимно от жени -  да им помага Тя в беда и тежка работа.

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България и Република Македония. Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден. Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита. Тя не трябва да шие и тъче,за да не се разболеят децата в дома. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Гост

Гост

08.09.2020 | 09:32

Светата Православна Църква почита Празника Рождество на Пресвета Богородица и Дева Мария на 21 Септември, а НЕ днес! Няма как Празникът Рождество Богородично да бъде днес, защото Пречистата Божия Майка е била родена в последните 1-2 дни на Лятото! А Есента започва на 23-24 Септември! Най- Удивителното, Необикновено и Важно е, че Успението ( 28 Август)и Рождеството ( 21 Септември) на Пречистата Пресвета Богородица и Дева Мария са под един и същ зодиакален Знак - Дева ( Virgo) ♍.

Отговори
1 0
Гост

Гост

08.09.2020 | 08:37

Българският поет и писател Иван Вазов е починал на 22 Септември, ден след Празника Рождество на Пресвета Богородица и Дева Мария ( Малка Богородица) по стар стил - 21 Септември! Малка Богородица по стар стил е и Празник на Рилския Манастир, защото Храма е посветен на Рождество Богородично. Рилският Манастир Свети Иван Рилски с Храм Рождество Богородично е с няколко века по- стар от Парижката Катедрала Нотр Дам!

Отговори
2 0
Гост

Гост

08.09.2020 | 07:58

"Православната църква прославя Божията майка като ..." Правилно е да се пише Божита Майка с Главни букви. Пише се Православната Църква също с големи главни букви.

Отговори
1 0
Гост

Гост

08.09.2020 | 07:32

Светата Православна Църква почита днес - на 8 Септември паметта на светите мъченици Андриан и Наталия. http://www.pravoslavieto.com/life/08.26_sv_Adrian_Natalia.htm Празникът Рождество на Пресвета Богородица и Дева Мария се почита на 21 Септември, а НЕ днес!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?