46
Следвайте ни

Родители молят президента за максимално присъствено обучение

viber icon

Граждански организации се обърнаха с писмо към президента Румен Радев, с което настояват служебното правителство да предприеме мерки за защита правата на децата в условията на пандемия. В писмото организациите призовават в задачите на служебния кабинет изрично да бъде вписано задължение за прилагане на политики за овладяване на епидемията от COVID-19, които да осигуряват максимално присъствено образование и да гарантират подкрепа на всяко дете. Това съобщиха организациите фондация "Трайна образователна национална инициатива", неформална група "Родители на деца в прогимназиален и гимназиален етап на образование", гражданско обединение "Да запазим училището като средище за децата", Национална мрежа на децата, асоциация "Родители" и Български хелзинкски комитет.

"Две поредни непълноценни учебни години нанесоха огромни щети върху образованието, развитието и благосъстоянието на децата у нас. През последната година чухме стотици пъти, че "децата са приоритет", написахме десетки писма и предложения, участвахме в редица срещи с институции, получихме не едно обещание. Но днес, на прага на новата учебна година, децата в страната са изправени пред реалната перспектива да прекарат трета поредна учебна година в домовете си, пред устройствата.

Родителите са оставени сами в борбата за преодоляване на натрупаните образователни дефицити, компенсиране на психологическите и социалните трудности, които децата им срещат, осигуряване на адекватна грижа, включително финансова. Учителите нямат яснота как ще протече учебната година, обвързани са с неадаптираните към кризисните условия учебни планове, много от тях споделят за занижена мотивация и риск от професионално прегаряне. Лично назначеният от Вас министър на образованието алармира, че продължителният престой в обучение от разстояние в електронна среда е бил катастрофален за много деца, но не се виждат междуинституционален диалог и усилия за адресиране на тази катастрофа", заявяват в писмото гражданските организации.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Анонимен

Анонимен

18.09.2021 | 19:44

Незнам кои са тези "родители". Нормалните родители, молят г-н президента, учениците от гимназиите да преминат незабавно ONLINE, тъй като маски масово не се носят , тестове също не се правят, а престоят в класните стаи е по 7 часа, рискът за здравето по време на делта пика е много голям.

Отговори
6 0
Г-н президент

Г-н президент

17.09.2021 | 13:20

Не разрешавайте на фармацевтичната мафия да диктува правилата на живота в България. И без това продължителността на безмисленото ONLINE обучение вече нанесе непоправими щети на образованието, които ще бъдат преодолявани не една и две години.

Отговори
5 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?