Следвайте ни

Родът Шукареви - кръв, затвор и ваксина срещу COVID-19

Бащата Марко лежал зад решетките заради режима на Милошевич, майката отказала да говори на сръбски

viber icon

Започваме този разказ с ясното съзнание, че в съвременната наука нито един човек не може да бъде наречен "създател на ваксина". Това е екипна работа, в която са ангажирани буквално стотици души - от компютърния модел, през лабораторни изпитания, клинични изследвания. 

Затова новината, че българинът Георги Шукарев е създал ваксина срещу COVID-19, не е точна. Но безспорно е част от създателите. И то много важна, довери източник на „Марица“, запознат с разработката на „Янсен“. Българинът работи по последната фаза на клиничните изпитания и скоро ваксината, на която отсега дават по-добри характеристики в сравнение с конкурентите, трябва да бъде одобрена.

 

Но ние ще се опитаме да разкажем за безкрайно интересния род на Георги. Погрешно той беше наречен врачанин в родните медии, тъй като завършва през 1997 година Езиковата гимназия в града под Околчица. Всъщност майка му е от Мездра, а баща му Марко е един от стожерите на българщината в Цариброд (Димитровград), Сърбия.

 

Политическите пристрастия на Георги са явни от профилната му снимка

 

Учителите описват Георги като умно момче, отличник. Но и доста скромно, тъй като не е сред активистите във Френската, както е известна години наред гимназията. Бъдещият медик учи английски с втори език немски.

Учениците от Мездра винаги са били солиден процент в Езиковата, като по традиция пътуват с влакчето, където за 15-20 минути се разменят домашни и уроци.

Единствената снимка на Георги

 

След новината за ваксината 

 

двама от най-близките му преподаватели си пишат с Георги в социалните мрежи

 

Той приема поздравленията, коментира. Ала работещият в Швейцария учен предпочита да остане в сянка, не иска да чуе за интервюта.

Езиковата във Враца

 

В Езиковата са страшно горди, но все пак са изминали почти 24 години от дипломирането му и преподавателите са се сменили.

„Когато прочетохме, се зарадвахме много, решихме да проверим. Да, момчето е наш възпитаник, завършва през 1997 година с отличие. Но повече не знаем и ние - сподели през „Марица“ директорката Валентина Георгиева. - Аз лично съм от 5 години, колегите също са постъпили по-късно от 1997 година.“

И в Мездра не познават добре младежа, нищо че единият му род е от там. Край прочутата жп гара още живее негова братовчедка, дядо му е починал. Георги има и сестра, с която завършват медицина в Пловдив.

Георги емигрира бързо на Запад, като звездата му изгрява в друг фармацевтичен гигант - „Новартис“ (приходи 47,5 милиарда долара за 2019 г.). Там българинът участва в екипа, създал ваксина срещу остра мутация на ебола, предизвикала поредната смъртоносна вълна в Африка.

Благородната професия не е случайно избрана. Бащата Марко е гинеколог, а майката Павлинка - зъболекарка.

 

Родителите на Георги се срещат на море в Приморско

 

Пламва любов между родения през 1946 г. потомък на бунтарски род и дамата от Мездра. Ето разказ на Марко за брака им.

„Доведох я в Цариброд с мисълта, че ми е сънародничка. В града не достигаха зъболекари, но за Павлинка място не се намери.

На изпит в Ниш за потвърждаване на дипломата си председателката на комисията й направила забележка, че говори на български, а не на сръбски. Ама и Павлинка си я бива, отговорила, че ще практикува зъболекарството в чисто български град”, разказва бащата на Георги.

Духовият оркестър на дядото

 

Родът му буквално пролива кръв в отстояване на българщината в този пограничен град, който след Освобождението няколко пъти минава на родна територия, но винаги след това го губим.

Дядото Георги Шукарев, на когото е кръстен ученият, е френски възпитаник, педагог, преподавател по музика и дълги години мотор на прочутия местен духов оркестър, основан от 25-и Драгомански полк в началото на миналия век.

Чичото на Марко, който носи същото име,

 

е разстрелян посред бял ден  на мостче в Цариброд пред 1930 година

 

Въпреки че има десетки свидетели, естествено, убийците остават неразкрити. Заподозрени са сръбски активисти.

Дядото на Марко по майчина линия - Игнат, е затварян и инквизиран в сръбски затвор. Той е обвинен, че участва в атентат на жп линията при Гоин дол до Цариброд. След излизането от затвора умира.

Зад решетките попада и самият Марко. През 90-те години на миналия век той става член на Демократичната общност на българите в Югославия и се превръща в неин лидер.

Хвърлен е в затвора от режима на Милошевич през 1999 г. При ударите на НАТО българинът е мобилизиран веднага. Попада в Нишкия военен затвор, където е подложен на тормоз от сръбските тайни служби.

В крайна сметка е освободен, тъй като в негова защита застава цялата българска държава и куп международни институции. По това време децата му са студенти в Пловдив и със сигурност не им е било леко.

Бащата Марко

 

И след излизането от затвора Марко продължава да е верен на родния си град, където работи като гинеколог, но успоредно с това е радетел на българщината. Каузата го среща с легендарния полски политик Тадеуш Мазовецки, дипломати на САЩ и ЕС, лидери на Хелзинкския комитет.

 

Купуваме  2 милиона броя от „Янсен“

Парламентът ни вече гласува за купуването на 2 милиона ваксини на „Янсен“. Всъщност компанията е подразделение на гиганта „Джонсън и Джонсън“, чиито продукти са буквално във всеки дом.

„Янсен“ има договор за общо 200 000 милиона ваксини за ЕС, а България трябваше да получи над 3 милиона. Всички обаче намалиха квотите си, тъй като ЕС пренасочи благородно част от поръчката за Швейцария, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия.

Гигантът е във фаза 3 на изпитанията, които включват две мегапроучвания -върху 60 000 и върху 30 000 души. Резултати се очакват до седмици.

 

 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?