Следвайте ни

Робот учи децата да свирят на пиано

Хуманоидът NAO ще преподава в клас от догодина на хлапетата с увреждания

viber icon

Електронен робот NAO ще обучава още от догодина деца със специални образователни потребности в пловдивски училища. Умната машина е разработена в Канада, а в момента наши специалисти изработват софтуера, който ще позволява преподавателят да я управлява чрез таблет. През април ще се направят пилотни тествания в учебни заведения под тепетата, като NAO ще влезе в класове с деца със СОП в начален курс и прогимназия. Разработката е  специално за прилагане в масовото училище, подчерта Андреан Лазаров, който я представи вчера на конференция „Развитие на човешкия капитал и активно участие на групите в неравностойно положение на пазара на труда”.

Хуманоидният робот помага при учене на текст, смятане, заучаване на различни движения, танц. Може да обучи деца с проблеми как да разпознават банкнотите и дори да им даде уроци по пиано. Има сензори, които разпознават гласа на малчуганите. Ако хлапетата сгрешат, NAO открива светкавично, че отговорът им е различен от програмираното за вярно в неговата памет, и ги поправя. Вече се прилага в Литва, Великобритания, Франция и Кипър и се оказва изключително полезен за обучението по музика. Превръща се в учител по пиано, като му се зададе музикално произведение, а после седне до детето и следи дали правилно натиска конфигурацията от клавиши, за да го изсвири. Какви точно упражнения да прави, се задава от учителя.  

Децата със СОП обикновено имат трудности с краткосрочната памет, задържането на вниманието и със социализацията. NAO помага и за трите, като е програмиран, така че никога да не се кара. Говори на 48 езика, но с позитивни реплики от рода на: „Хайде да видим как да поправим тази грешка!”. Сценарият се задава с емотикони, описа Андрен Лазаров.   

Един такъв хуманоиден робот струва 4000 евро. Софтуерът обаче позволява да се ползва и на „Лего”, чиято цена е 420 евро, обясниха от  Националната асоциация на работещите с хора с увреждания (НАРХУ).  

Оттам подготвят също ново поколение специална педагогика, предназначена за работа с деца с комплексни увреждания, които обикновено остават в специализираните училища и не могат да се интегрират в масовото. В момента се превеждат методики, които вече се ползват в САЩ, Великобритания, Нова Зеландия и Австралия. След това ще се адаптират и през февруари ще се тестват в пловдивски детски градини и начални училища, обясни Мария Горанова, изпълнителен директор на НАРХУ. Разработката е предназначена за професионалистите, работещи с деца, при които физическото увреждане е съчетано с интелектуални затруднения и поведенчески разстройства. Могат да са много полезни за тежки случаи на бебета, родени в 28-а седмица, или пък при деца с фетален алкохолен синдром.  

Вече е готова пък платформа за компютър с мобилно приложение за смартфон и таблет в помощ на лични асистенти, които обгрижват хора с увреждания. Съдържа 14 обучителни модула, създанени на принципа на презентация. Засягат проблеми като общуване, психологическа подкрепа на асистента, съвети как да се справи с тъй нареченото професионално прегряване, както и практически съвети как се сменят памперси на възрастен, как да бъде преместен безопасно от количката на леглото, как да се действа при битови инциденти и да му се окаже помощ при изгаряне, натравяне, задушаване. По всяка тема освен текст има и кратки нагледни видеа. 

Целта е не да събираме асистентите на еднократно обучение, а те да имат в джоба си електронен наръчник, който при нужда могат да ползват във всеки момент, обясни Петя Грудева. Проведени са тестове съвместно с общината, като приложението е пробвано от личните асистенти, които са наети чрез социалната служба в Пловдив. Целият обучителен материал е предоставен на социалните, защото се оказал много подходящ за стартова подготовка на новопостъпващи лични и социални асистенти.

Всеки може да го получи от НАРХУ, като в следващите 5 години ползването е безплатно. В бъдеще ще има такса само при групови обучения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?