Следвайте ни

Ревизоро възмутен от РИОСВ-Пловдив и бившия шеф Шилев

viber icon

Министърът на екологията и водите Емил Димитров - Ревизоро разясни защо е била прокурорската проверка в РИОСВ-Пловдив и нахока нейния бивш шеф Стефан Шилев.  Коментарът му беше по повод ареста на заместник-министъра на МОСВ Красимир Живков, съпроводен с акции в няколко структури на ведомството.

Сред тях беше и екоинспекцията под тепетата, която още от сутринта в четвъртък беше завардена от жандармерия. От думите на Ревизоро стана ясно, че по искане на прокуратурата в РИОСВ-Пловдив са пристигнали лаборанти от РИОСВ-Велико Търново, за да вземат проби от отпадъци и вещества под тепетата. Причината е, че се няма доверие на местните кадри. Освен в пловдивската екоинспекция обиски и изземване на документи имаше в структурите в Плевен и Монтана.

 Според министър Димитров РИОСВ в Пловдив е сред най-лошо работещите и това е причината за смяната през февруари на нейния шеф доц. Стефан Шилев. Същият вчера беше привикан и разпитан при акцията на ДАНС и прокуратурата.

 Ревизоро коментира уволнението на Шилев в контекса на обвиненията на прокуратурата, че зам.-министърът Красимир Живков е кадрувал в регионалните дирекции.

"Зам.-министърът не е работодател на никой в страната и при мен не е идвал с кандидатури за назначения или уволнения на никого през последните 3 месеца, откакто работим. Назначенията или уволненията не са по негово давление. Имах недоволство към работата на някои регионални директори на структури. Знаете и в Пловдив ги смених на РИОСВ, на Басейнова дирекция", посочи Димитров.

После той се възмути как Шилев, който е без инженерно образованието, което директно представлявало нарушение на условията за оглавяване на върхови постове - както на РИОСВ, така и на шеф на дирекция "Екология" в Община Пловдив. 

"Всеки, който е махнат, твърди, че е бил най-добрият, единственият, неповторимият. Никой не иска да бъде сменен, може би аз съм единственият в това министерство, който веднага би си тръгнал. Има си правилник за избор - да бъде инженер, еколог, да бъде човек с необходима специалност - икономик, юрист. Имаме проблем с едно назначение в момент - човек, който е директор на дирекция "Екология" в Пловдив - няма инженерно образование. Когато е писан правилникът има еколози, които завършват някои вузове, специалисти са в областта си по екология, не получават инженерно образование - трябва да бъде коригирано. Екологът с 20 години стаж дали е годен да заеме пост или трябва да са професори всичките? ", разясни Ревизоро. 

Припомняме, че доцент Шилев бе уволнен със заповед на Ревизоро без включени мотиви в нея. Вчера екс шефът на екоинспекцията беше извикан в сградата на РИОСВ, където течеше претърсване и изземане по разследването на прокуратурата свързано с организирана престъпна група с лица от структурите на МОСВ, която е целяла да се вкарва нереглламентирано боклук от Италия, да се укриват данъци на български дружества чрез манипулиране на нотификациите. 
 
"Имаме много прокурорски проверки и досъдебни производства, и то и за боклуци. Имаме проблеми с чистотата на въздуха, водите, отпадъците - много", разясни Димитров. 

Министърът призна, че е останал без служебен компютър след прокурорската акция, при която бе арестуван заместникът му Красимир Живков. От екоминистерството са иззети голямо количество документация и техника.

"Оказали сме съдействие, дали сме компютри, ето – и аз съм на нов компютър, и моя компютър го няма. Не че на него има нещо. Винаги при такива акции се изземват всички масиви, за да може да се сверят, да се видят данните“, заяви министърът. На няколко пъти той повтори, че е поел поста, само за да може правителството да изкара мандата си и ако има кой да го замести, веднага би си дал оставката. Той обясни, че докато бил депутат седем министри му стояли мирно, а сега той стоял мирно.

Според Ревизоро всички служители чакали да ги арестуват и било много трудно да се работи, защото не искали да подписват документи. Отделно от това почти никой не искал да постъпва на работа в министерството, защото отговорностите били големи, а заплатите – малки.

Според Димитров арестуваният Живков не можел да уволнява служители, които се занимавали с нотификации за внос и износ на отпадъци. Това е едно от обвиненията срещу задържания. Според прокуратурата той е ръководил схема за натиск върху фирми и служители. Така вместо да изнасят опасните отпадъци в чужбина, те били складирани у нас.

През последните месеци служители, занимаващи се с нотификации, не са били уволнявани, обясни Димитров. Освободена е само една служителка, но това било заради лоши резултати. Техните назначения и освобождавания не са в правомощията на Живков, а в тези на областните директори или на самия министър, обясни Ревизоро.

Той разясни, че е разговарял с премиера и главния прокурор за това само три циментови завода у нас да могат да изгарят отпадъци. Обсъдени са евентуални мерки срещу тези, които ще опитат да заобиколят строгите разпоредби за боклуците.

"Не искаме в България да влизат отпадъци, както са влизали преди, тъй като при нас общественото недоволство е голямо и трябва да преминем към крайни действия", увери министър Димитров.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Да ,бе

Да ,бе

30.05.2020 | 05:54

...…...за да вземат проби от отпадъци и вещества под тепетата...……..

Отговори
1 0
Спец

Спец

29.05.2020 | 14:57

Десната ръка на маминия.Шилев отдавна е за затвора.Какво става и със Спартачето.Другият мошеник на тотю

Отговори
7 2
експерт

експерт

29.05.2020 | 17:46

Не всички еколози са еколози и не всички инженери са инженери! Хората са важни и какво имат в главата, а не кой роднина на кмет, депутат, вуйчо владика и т.н.

Отговори
3 0
Гешев

Гешев

01.06.2020 | 09:22

Теб те знам, и ти не си цвете за мириса е, троле.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?