Следвайте ни

Ревизоро: Тази година можем да изчистим 1000-1200 тона пестициди

viber icon

"Тази година можем да изчистим 1 000-1200 т пестициди", заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

В Старозагорска област стартираха дейностите за обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

Миналата година 3 700 тона се изчистени по швейцарската програма. Тази година можем 1000 - 1200 тона. Там са от 60-те години пестициди, вие искате за 6 месеца мандат всичко да свършим", посочи Емил Димитров.

"Ние бързаме да ги махнем, затова Върховната административна прокуратура разпореди тези, които са в най-голяма опасност, които могат да застрашат. Вчера когато бяхме в Стара Загора, областният управител каза, че един склад, който е в някаква близост, не е в опасност, но в близост до водоизточник, редно е да го махнем. Около 5 тона пестициди, ще трябва и тях. С което Старозагорска област ще трябва да бъде окончателно изчистена, но ние не можем 40 години трупани проблеми", каза Димитров.

Министърът на околната среда показа снимка, на която се виждате табела с поляна и каза, че пестицидите са отдолу, в земята. "Може да замърси водоизточник, кладенец, може всичко да се случи", каза той.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?