Следвайте ни

Ревизоро: Питейната вода от язовирите не минава през ВЕЦ-ове

viber icon

„Водата от язовирите за питейни нужди не минава през ВЕЦ-ове, за да се произвежда електроенергия“,  заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро. Поводът е твърдение на граждани, че водата от язовир Жребчево се използва за нуждите на ВЕЦ. По думите на екоминистъра в язовира от години нямало вода, а причината била сушата и факта, че няма откъде да се пълни. Според него при суша той има резерв да изкара поне още 5 години. 

От  думите на Димитров стана ясно още, че притокът на язовир  Ястребино е много малък и постоянно се отделят средства за него. „През цялата година задоволяваме целите на земеделци и граждани, но в момента се колебаем дали да дадем още средства", разясни Димитров.

Той подчерта, че е предупредил земеделците, че е възможно до няколко години да настъпи водна криза в местата край язовир Ястребино. Водоемът е пълен на 24% показват актуалните данни.

На 41% пък бил пълен язовир Тича, затова водата в него се пазела, за да стигне за поне 2 години напред, стана ясно още от думите на Емил Димитров.

Въпреки това от всичките 52 язовира на територията на страната, проблемен бил само - Ястребино, но ако до края на годината има обилни валежи нямало да има проблеми.

"С протести язовир не се пълни. Това се прави с разумно управление, но не можем да управляваме времето", подчерта екоминистърът.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?