Следвайте ни

Ревизоро: "Брикел" пуши през прозорците, а държавата ще плаща

viber icon

Проверка в Гълъбово е установила замърсяване в „Брикел ЕАД“ в Гълъбово. Това съобщи министърът на екологията в оставка Емил Димитров по БНТ. „Ако не се решат тези проблеми, ни предстоят огромни глоби – 200 милиона начална и по 100-200 хиляди на ден“, каза министърът в оставка. 

"Дали ще направим акт или не и някой след 3 години ще плати, няма никакво значение", добави Ревизоро.

Станцията за замерване на замърсяването миналата година е отчела 28 пъти замърсяване, а тази само 2 пъти. Проверка е показала, че замерването е правено само в почивните дни. „Отидохме друг ден и видяхме, че коминът със очистваща инсталация не пуши, а димът излиза през друг комин и направо през прозорците на предприятието“, разказа Ревизоро.

Изпълнителният директор на „Брикел ЕАД“ Янилин Павлов опита да се включи и от думите му се разбра, че това не е пушек от изгорели въглища, а въглищен прах и трябва да се докаже, че те са замърсителите.

„Защо този прах не пада на земята след като излезе от прозорците и комина, а излита във въздуха като дим“, попита го иронично министърът на екологията в оставка. 

Той предупреди, че е трудно да бъде наложена глоба на „Брикел“ защото съдът обикновено казва, че не може да се докаже, че замърсяването е от предприятието. И така глобите от ЕС плаща държавата, а не частникът.

Емил Димитров призова новите депутати да внимават с изказванията си на тема RDE /Real Driving Emissions/,  защото в момента към България е насочена инвестиция за 1,2 милиарда евро, които ще отидат в друга държава, ако уплашим инвеститорите. „При мен идват посланици, които са уплашени от това, което чуват от трибуната на парламента“, каза министърът в оставка.

Язовирите са пълни на 85%-90% в момента. „Има още много сняг да се топи, затова трябва да леко да свалим язовирите“, каза Емил Димитров.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?