Следвайте ни

Ревизоро: Ако спазим закона, половин България ще остане без вода

Всички 29 ВиК дружества в момента работят незаконно, твърди министърът

viber icon

"Ако ние приложим закона така, както е написан, половин България остава без вода". Това стряскащо изявление направи министърът на околната среда Емил Димитров след днешното заседание на правителството.

"Трябва да затворим всички 29 ВиК дружества в България, защото по една или друга причина те работят незаконно, и да им предявим обвинения пред прокуратурата", заяви министърът.

Той обясни, че водоземните съоръжения на ВиК за питейни битови води у нас са общо 7400, като 40% се използват без издадено разрешително, което е проблем от 40-50 години, а 60% нямат определени санитарно-охранителни зони.

Според екоминистъра ситуацията е патова и стриктно прилагане на закона ще доведе до пълен абсурд. 

"Съоръженията, които не  отговарят на закона, трябва да бъдат затворени. Но ако ние приложим закона, така както е приет, трябва да спрем водоподаването на половин България - на села, градове, старчески домове,  обясни Емил Димитров.

Той добави, че ВиК имат неплатени задължения за 32 млн.лв., а за 17 млн. лв. се водят дела.
"Имам справка за 32 млн. лв. дълг, в такъв случай цялото министерство трябва да бъде задържано затова, че ВиК дружествата нямат пари да си преведат таксите", каза екоминистърът, като подчерта, че предшественикът му Нено Димов се намира в ареста, защото "един град няма вода". "Ако приложа закона, половин България трябва да остане без вода", подчерта отново Ревизоро.

Той обясни, че утре ще проведе извънредна среща с ръководителите на 16-те Регионални инспекции по околната среда и водите, 4-те Басейнови дирекции и 3-те национални парка, за да се опита да ги успокои по повод създалото се напрежение в системата.

Според министър Димитров служителите на МОСВ също са в стрес заради изискването да приложат закона с цялата му строгост.

"Прокуратурата каза : Не искаме да сме съучастници в престъпление, но и никой от служителите на МОСВ не иска!

Те са изправени пред хипотезата – или да влязат в ареста, ако не приложат закона, или да спрат водата на своите съграждани за неуредени проблеми за 30-40-50 години назад, или да напуснат. Познайте какво ще направят всички служители от министерството утре. Едната е раково болна, каза – аз не искам да умра в ареста. Напусна. Другата има съпруг, който е болен, подаде си, напусна. Вчера съм освободил 4 човека", разказа Димитров.

" Смятате ли, че целият персонал на МОСВ трябва да се чувства заложник, затворник, арестант за това, че ВиК-тата нямат достатъчно пари да си платят дълговете", продължи Ревизоро.

Той отново коментира ареста на шефката на Басейновата дирекция в Пловдив.

"Смятате ли, че за едно административно нарушение, което е уредено в Кодекса на труда с  мъмрене, строго мъмрене или каквото и да е друго наказание, трябва някой да седи в ареста?

С тази жена в събота аз открих, тя намери хвостохранилището, което течеше и замърсяваше половин България", каза Димитров, визирайки намерената тайна тръба от хвостохранилището на обогатителната фабрика в Лъки до река Юговска. 

"Случващото се води до демотивация и страх сред служителите. Заявено е намерение на утвърдени експерти за подаване на оставки и напускане на системата.

Освен това голяма част от потенциала на инспекциите е ангажиран всекидневно, включително извън работно време, за подготовка на голям обем документация, копия на преписки, проверки и обяснения във връзка с водените множество производства.

Всичко това пречи на нормалното функциониране на администрацията в полза на гражданите. Изразяват се опасения, че в обществото възниква недоверие към структурите като институции, опазващи околната среда",  излязоха по-късно със съобщение от МОСВ.

На въпрос дали е споделил с премиера за критичната ситуация, Димитров заяви, че проблемът не е в премиера.

"Как да кажа на главния прокурор, като той каза, че и танкове ще доведе, но не е сигурен, че те работят. Аз не искам танкове, аз искам МОСВ да остане и българите да имат вода", каза още Ревизоро след питане дали е уведомил прокуратурата за всички нарушители във водния сектор.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Galya

28.02.2020 | 10:12

НЯМА ЕДНО НЕЩО КАТО СВВТ Е КОГА КОГА ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ НАПРАВЕТЕ НЕЩО ДОКАТО НЕ Е СТАНАЛО КЪСНО

Отговори
0 0

байзлатан

27.02.2020 | 22:51

На комуто се дава много,се изисква много! Лука 12:48

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?