Следвайте ни

Решено: Задължителни е-рецепти от 1 юни

viber icon

От 1 юни предписването и отпускането на лекарства, заплащани напълно или частично от НЗОК, ще се случва само чрез електронни рецепти, съобщиха от Здравната каса.

Промяната е съгласно Наредба за изменение на Наредбата за допълнение на Наредба № 4 от 4 март 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

За да се осигури на здравноосигурените лица отпускане на медикаменти, заплащани от НЗОК, е необходимо софтуерите на аптеките да бъдат актуализирани за изпълнение на електронни предписания, както и магистър фармацевтите да бъдат обучени за работа с аптечните програми.

НЗОК предупреждава, че няма да заплаща отпуснати лекарства по издадени на или след 1 юни 2021 г. рецепти на хартиен носител.

Припомняме, в началото на този месец стана ясно, че Министерство на здравеопазването отлага стартирането на електронните рецепти за 31 май. Здравните власти дадоха отсрочка за болничните заведения, за да инсталират необходимия софтуер и да може хората да бъдат обучени да боравят с него.

Предишният срок за въвеждане на е-рецептите беше до края на април, но проверка на news.bg в аптеките в столицата показа, че за това готовност имат само големите вериги, докато малките и квартални аптеки не са въвели софтуера.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?