Следвайте ни

Решено: Президентът назначава нова ЦИК за следващите избори

viber icon

Следващите избори да бъдат организирани от нов състав на Централната избирателна комисия, реши на второ четене мнозинството в парламентарната правна комисия.

Решено беше още съставът на ЦИК да бъде намален от 23 на 15 души и те да бъдат назначени от президента.

Вносителите от "Има такъв народ" искат смяната на ЦИК заради проблемите, които е създала, според тях, на вота на 4 април и защото съставът ѝ не отразява актуалното съотношение на политическите сили в новия парламент.

Мнозинството реши, че в 14-дневен срок от влизане в сила на промените президентът трябва да организира публична и прозрачна процедура за определяне на състава на Комисията.

Номинациите ще правят от парламентарно представените партии, а избраните ще се назначават с указ на държавния глава.

От ГЕРБ попитаха, не е ли това конфликт на интереси, тъй като първите редовни избори, които предстоят, са именно президентските.

Според председателката на парламента Ива Митева, която е член на правната комисия, няма конфликт на интереси, защото и сега държавният глава назначава членовете на комисиите, без председателите и заместник-председателите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Донев

Донев

28.04.2021 | 13:55

Така е в нормалните смени.....От ЦИК зависят доста неща....Всичко е много простичко но на някои не им оттърва- гласуване по ИНТЕРНЕТ- МАШИН.....Бай Иван като иска хартийка да си я пуска......Май че елечентаризма на управляващите и в парламента са доста......Това ли е каймака на обществото.......До тука е видимо - МАНИЯ ЗА ВЕЛИЧИЕ, НИКАКВА СМЕНЯЕМОСТ и т.н

Отговори
0 0
Петър

Петър

27.04.2021 | 23:16

Ето за какви машинации се вкараха в парламента всякакви маймунки! Играят по нечия свирка, но може да се окажат грешни сметките им!

Отговори
3 3
Що за наглост

Що за наглост

27.04.2021 | 21:36

Ами тези от "мнозинството" да вземат направо да си назначат президента за втори мандат пък и до живот като пу.... я. Е на тези много загрижени те за народа първата им работа бе да си вдигнат заплатите и да си направят нови изборни правила. Нищо че народа, по думите им преди изборите, бил най бедния в ЕС. Сега вече това няма значение, следващото нещо което ще му се случи на тоз народ е да спрат всички помощи като например 50-те лв. за пенсионерите, помощите за бизнеса, нали уличниците искат мораториум на правителството в оставка. Мораториум за тях е добре дошъл да си начешат егото, но за хората и за дребния бизнес които разчитаха на помощите от държавата за да оцелеят, не виждам как ще ги подкрепят тези партии при новите избори. Тези с камъни ще ги гоним нека да си го знаят отсега.

Отговори
4 5
избирател

избирател

27.04.2021 | 20:10

Ей сега ще си видите реалните резултати герберуги.Ще видите колко ви "обича" народа. 8%толкова колкото гласуваха за вас българите в чужбина.Даже са ви много.

Отговори
7 5
доживяхме

доживяхме

27.04.2021 | 19:53

Най-после честни избори.Задължително махнете мишо константинов от информационно обслужване и сбогом герб.

Отговори
6 5
майна

майна

27.04.2021 | 18:19

Поредния добър ден за демокрацията в България,,Браво

Отговори
11 5
А бе,

А бе,

27.04.2021 | 19:40

ти напълно изкука!

Отговори
4 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?