Следвайте ни

Решено: Отнемат Бюрото за защита от Иван Гешев

viber icon

Правната комисия на НС прие на първо четене и трите законопроекта за промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Против проектите гласуваха от ГЕРБ и ДПС, съобщи БТА.

Законопроектите предвиждат Бюрото за защита, което е към главния прокурор, да се върне в структурата на Министерството на правосъдието.

Според проекта на ИТН то се превръща в специализиран отдел към министерството с името "Бюро по защита на застрашени лица", а решението кои лица да се охраняват да се взима от Съвет по защита с мнозинство 2/3 от членовете му. Служителите в Бюрото се предвижда да бъдат назначени в правосъдното министерство. Ако проектът бъде приет, се предвижда едномесечен срок, в който прехвърлянето на Бюрото да се осъществи.

Проектът на ДБ предлага Бюрото да премине към Главната дирекция "Охрана" на Министерството на правосъдието; това предвижда и проектът на ИБГНИ. В този случай искането за охрана се прави от - застрашено лице, разследващ орган, наблюдаващ прокурор и от началника на мястото за лишаване от свобода - за осъдените лица.

Прокуратурата не подкрепя и трите законопроекта. Според държавното обвинение в проекта на ИБГНИ има "липса на необходимия минимум от правни съображения" за необходимостта от промяна на закона. Той не съдържа анализ и аргументи за причините, поради които се налага законовата промяна.

Според прокуратурата проектът на ДБ също страда от "дефицит" на мотиви. Обвинението добавя още, че предварителната оценка на законопроекта и тук, както и при ИБГНИ, не е достатъчно обоснована.

От прокуратурата допълват, че за проекта на "Има такъв народ" важат изложените мотиви по другите законопроекти. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Мимето

Мимето

01.09.2021 | 02:58

А сега дайте и списък на застрашените лица на Гешев!!!

Отговори
1 0
Препоръка

Препоръка

31.08.2021 | 22:18

към всички които плащат на тролове. Талант е никой да не може да разбере, че "драскача" е трол. Търсете и си намерете "интелигентни" тролове. Аман от бездарници с много беден речник от по 50 думи половината от които са: чифут, сопол, тиква, тиквун, мутра и други подобни. Прости и бездарни. Освен това при бързото писане и малките клавиши се допускат "технически" грешки при правописа и това е простено, но байгън от неграмотници, които бъркат "в" с "ф", "о" с "у", "а" с "ъ" и какво ли не още. Запетайките не ги броя, защото много от младите, умните и красивите са влизали само в часовете по физкултура.

Отговори
5 1
Дончо

Дончо

31.08.2021 | 19:52

Това е поръчка от Дубай.

Отговори
9 2
Тиква

Тиква

31.08.2021 | 18:20

Имаше един случай в който Тиквата обвини Радев, че го следял с дрон какво прави в апартамента си. Интресесно защо другата мутра Гешев не направи разследване по тая тема.

Отговори
2 18
Тиквата е

Тиквата е

31.08.2021 | 19:19

Румен Радев

Отговори
12 1
Мафията ликува

Мафията ликува

31.08.2021 | 17:48

Мафията ликува

Отговори
21 5
Грешев

Грешев

31.08.2021 | 19:12

Добре те е излекувала.

Отговори
2 9
Гейшеф сега е оцапа

Гейшеф сега е оцапа

31.08.2021 | 17:45

Това хубаво че му го етнемат Ама кога шъ му дадат едни белезнички и с тях да поведе хорото Дълго хоро все чифуте Пиееееевски Тиквун Сопола и най отзад Магарешки и Валерко да им вика Тихо стъпвайте А Болен Сайдеров и Яне янев барабар с Лайнометов да им забъсват задните части га са изпонасерат Гуляма веселба ще падне Нъл и за туй живеем

Отговори
7 20

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?