Следвайте ни

Решено: Няма да режат болничните, давани накуп от джипитата

viber icon

Мерките за намаляване на броя на дните болнични, които могат да бъдат давани накуп, бяха оттеглени по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, съобщи БТА.

Мерките предвиждаха да се направи промяна в правомощията на лекуващия лекар по отношение продължителността на временната неработоспособност - най-много седем, а не 14 дни накуп да може да издава джипито, но за не повече от 20 дни с прекъсване в рамките на една календарна година.

Другото предложение беше да се намали продължителността на временната неработоспособност, определяна от ЛКК и от ЛКК по решение на ТЕЛК от 30 на 20 дни еднократно, респективно от 180 на 120 дни без прекъсване.

Преди оттеглянето на предложенията синдикатите заявиха, че предложенията за намаляването на броя дни болнични, давани накуп, могат да застрашат здравето на хората. Ваня Григорова посочи, че това е неаргументирана мярка с неясна цел. Намаляването на дните, които се издават накуп, не носи допълнителен контрол, няма да повлияе върху евентуални злоупотреби с болничните, а е против правата на гражданите и на работниците, заяви икономическият съветник на КТ "Подкрепа".
Мярката не се подкрепя и от БЛС, от здравното и от социалното министерство. От НОИ оттеглиха мярката по време на заседанието на НСТС.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?