49
Следвайте ни

Рекордно поскъпва природният газ

Скок с над 36% прати цената на синьото гориво до 94,54 лв./MWh

viber icon

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) взе окончателно решение във връзка с подаденото от "Булгаргаз" заявление за увеличаване на цената на природния газ за октомври 2021 г. в размер на 94,54 лв./MWh. Увеличението спрямо септември е в размер на внушителните 36,22% (при 69,40 лв./MWh за септември). Това съобщи на брифинг Николай Павлов, изпълнителен директор на „Булгаргаз“.

Все още се очаква обаче КЕВР да утвърди тази цена. Според Павлов, въпреки това увеличение, „Булгаргаз“ ще продава природния газ с от 26 до 30% по-евтино в сравнение с цените на европейските газови пазари. А това се постига в резултат на включените договори и съставния микс, по който „Булгаргаз“ ценообразува, посочи той. Павлов каза още, че от началото на 2021 г. цените ни са с над 20% по-ниски цени от европейските газови пазари.

Според изчисленията на „Булгаргаз“ близо 573 млн. лева българският потребител се очаква да заплати по-малко в сравнение с разходите, които българите биха имали, ако закупуваха на европейските цени. Проверка на "Марица" обаче показа, че новата цена, на която природния газ ще се продава от днес е абсолютен рекорд в родната енергийна история.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

До нали

До нали

01.10.2021 | 18:44

И още нещо - потърси в Ютуб - ти си спец, да видиш как руснаците се подиграват на любимата ти Тик ва и, за съжаление, на България. Затова и хотелите лятото чакаха от там туристи, но не ги дочакаха....

Отговори
3 1
До нали

До нали

01.10.2021 | 18:40

Какво е участието на Радев в строителството на Турската тръба? /Нула, зиро/. А от това, че тръбата щеше да тръгне от Варненско, губим по 400 милиона $ годишно! Ако си цветарче - разбирам отношението ти - може би заработваш, но все пак голото плюене не е аргумент. Но те мафиотите са тъй - кажи, че сестра му е к....., пък той да доказва, че няма сестра. Този номер минаваше през пролетта - сезона е друг.

Отговори
1 0
Нали

Нали

01.10.2021 | 18:16

Заради Бойко Борисов руснаците бяха осъдени и загубиха милиарди от намалението на газта! Време е да си вземат парите от гърба на българите с помощта на куклата на конци Радев! Кръвопийци!

Отговори
0 5
Не е луд, който яде зелника

Не е луд, който яде зелника

01.10.2021 | 17:31

Дойде време руснаците да подстригват височко. Боко Банкянски спря ЮП, та стана на Турски - по волята на "началниците", които си завършиха СП. То не бяха санкции, то не бе чудо. Чичо Сам обясняваше как ще залее Европата със своя газ. Накрая, както винаги, Бай Сам подае на всички по един гоуем. А зимата доде, хрнилищата празни и ... Някой трябва да плати за тарикатските финтове. Но не от шкафа или чекмеджето, а от нашия джоб. Та така - доде видов ден..... Ама дедо Иван не верва на сълзи, щот сме доооста пос рани.

Отговори
3 3
Лойко Борисов

Лойко Борисов

01.10.2021 | 15:51

Аз съм вашия човек. Ям фасул и пълня хъба

Отговори
2 1
Демагог

Демагог

01.10.2021 | 15:27

И този ГЕРБ-ерски любимец Павлов с цялата си наглост обяснява, че плащаме с 20% по-евтин газ от Европа, но пропуска, че заплатите ни са с 220% по-малки!

Отговори
11 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?