Следвайте ни

Рекорден улов! Черно море е пълно със сафрид

viber icon

Богат улов на сафрид радва варненските рибари през последните дни. Корабчетата за промишлен риболов ще открият сезона на 10 юни, но на даляните сега вадят по близо 2 тона сафрид, докато други години по това време имаше по 200-300 килограма, съобщи Емил Милев от сдружение "Черноморски изгрев" пред Труд.

В същото време край Бургас рибари се прибират с улов от 150 акули. "Един колега хвана 150 бройки за ден", разказаха с гордост морските. Акулите се ловят на парагади - с големи лодки навътре в морето. Влизат на 30- 40 метра навътре и ги ловят на 80 метра дълбочина със специално направените парагади. После дерат акулите и продават на крайбрежните заведения филето им- по 10 лева килограма.

Покрай сафрида край Варна, в мрежите се намира и малко чернокоп. Лодкари вадят и прясна кая (попчета), както и скромни количества хамсия. "Пасажи от сафрид има чак до границата с Румъния, но хващаме предимно дребен - граца. Затова чакаме сезона на калкана след 15 юни", каза председателят на шабленската рибарска кооперация "Кария" Инан Акиф. Радост през последните дни има и за любителите въдичари.

Сафридът на юг е останал само в даляните. Само за три дни рибата в морето рязко се промени, разказаха бургаски риболовци. В Царево и Несебър обаче морските не си поплюват и имат богата слука от сафрид. Ловят го със специални мрежи - "хавлия", опъната от брега, пасажите минават и влизат в "къща"- съоръжение от мрежи, на дъното на което има "торба". Когато къщата и торбата се напълнят, рибарите вдигат съоръжението и от торбата черпят улова.

Кап. Иван Вангелов от Несебър разказа, че в понеделник от даляна са извадили 1 тон хамсия, 20 кг зарган, 20 кг сафрид и барбун, още париса и рядко срещан син рак.

"Вече хващаме втори син рак. Това е прецедент. Той идва с пролетната миграция в Черно море, храни се с морски звезди и рапани. Синият рак не е характерен за нашето море. Ловят го в Средиземно море и по Източното крайбрежие на Щатите", разказа кап. Иван Вангелов.

В даляните все още се заплитат и паламуди- майки. Рибите, които по това време си хвърлят хайвера, се хващат в мрежите, но рибарите ги връщат обратно в морето. Края на юли и началото на август, малките паламудчета трябва да се излюпят.

Рано сутрин, любителите на риболова във Варна традиционно ходят за попчета на дънна въдица.

Тази година трудно върви пазарът на рапани, защото екземплярите са дребни и цените на едро не надвишават 30 ст./кг. Според познавачи от Бургас, причината е свръхуловът, ако 2 г. има вето, ще се хващат по-едри рапани. Повечето морски вълци смятат рапаните за истинска напаст, защото изяждат мидите още в зародиш, оплитат се в мрежите и налитат дори на дребните рибки в тях. Радост през последните дни има и за любителите въдичари. На юг от Варна по плажовете се лови много илария. Тръгват си с пълни кофи и тъпчат фризерите. Заради изобилието иларията на борсата поевтиня двойно и в момента струва 2 лв./кг.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Българан

Българан

09.06.2020 | 06:09

Ехааа.... Цяла година фекалиите на Варна се изливаха в морето и сега - хоп голям улов на риба! Ерго требе да пуснат тръбите и на Бургас и Слънчев град.. :) И ша си от ядем на риба!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай