Следвайте ни

Реките под лупа заради риск от наводнения

viber icon

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще издаде заповед за проверка за проводимостта на речните корита във връзка с предстоящото снеготопене и пролетно пълноводие. Това съобщи той в отговор на депутатски въпрос на заседание на парламентарната Комисия по околната среда и водите днес, посочиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Проверките ще бъдат извършени през февруари от Регионалните инспекции по околна среда и води и от Басейновите дирекции и ще бъдат направени съответните предписания към кметовете и областните управители. Целта е ако има проблемни участъци, те да бъдат почистени преди снеготопенето.

Към момента язовирите за питейни нужди са пълни на 75%, за да се гарантират нуждите на гражданите, но и да има свободни обеми. Язовирите, свързани с енергетиката, се поддържат на около 70% от обема, а тези за напояване - малко под 50%. В момента имаме необходими свободни обеми, е уверил министърът.

Министър Димов е информирал депутатите за напредъка по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) 2014-2020, както и за хода на процедурата за изграждане на ВиК инфраструктура. Той е посочил, че няма риск от загуба на средства по програмата. Към 31 декември 2018 г. е отворен за кандидатстване целият ресурс по ОПОС 2014-2020. Към края на миналата година са договорени над 50% от средствата, разплатени са 16%, а са сертифицирани 13%.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?