Следвайте ни

Режат Ботев и Вазов от учебниците по литература

В МОН обсъждат стар проект за промяна в учебните планове

viber icon

Проекти на учебните планове по литература, които предвиждат редуцирането на произведения на Христо Ботев, Иван Вазов и Уилям Шекспир от учебниците, обсъждат в образователното министерство. Днес експерти се събират да решат промените в съдържанието, а най-късно до края на месеца те ще бъдат пуснати за обществено обсъждане на сайта на министерството, пише "Труд".

От МОН не отговориха на въпросите кой участва в групата и кои са дискутираните промени. По наша информация фокусът е върху стари проекти, които през 2013 г. предизвикаха скандал. Според източници от Софийския университет проф. Адриана Дамянова, която и сега участва в работната група, е сред защитниците на старите проекти и настоява те да бъдат разгледани отново. Тя обаче отказа коментар преди събирането на работната група.

До момента е дискутирано, че от Христо Ботев ще се изучават само две стихотворения, но няма информация кои. От програмата отпада „Хамлет“ на Шекспир, но ще има включени две части от „Ромео и Жулиета“, от „Под игото“ на Иван Вазов са включени две глави, а Пейо Яворов остава с „Две хубави очи“. „Илиада“ изчезва, а вместо нея е включена „Антигона“.

Дали това е окончателният вариант на учебната програма, по която ще бъдат написани учебниците, не е ясно. А и самият министър на образованието проф. Тодор Танев не е виждал проектите, твърдят източници от работната група. Не е ясно дали той ще ги одобри.

Обсъждането на новите учебни програми по литература винаги е било свързано с противоположни мнения, защото, от една страна, се иска промяна на досегашната система, а от друга, всеки опит за това е посрещан негативно заради липсата на прозрачност на взимането на решения.

Приетият нов закон за училищата изисква нови учебни планове и предвижда разделянето на програмата на три части. Това означава, че един автор може да фигурира само с едно произведение в задължителната част, но да е широко застъпен в останалите две, които също са част от образователния процес. Дали това е така, вероятно ще стане ясно като МОН реши да обяви проектите публично.

Досегашният проект

Досегашният проект, който бе оповестен през 2013 г. от служебния кабинет „Райков“, бе спрян от министър Анелия Клисарова от правителството „Станишев“. От Христо Ботев тогава отпадаха "Майце си" и "Моята молитва", „Към брата си“, „Делба“, „Елегия“, „Борба“, „Хайдути“, липсва цялата му публицистика.

От "Под игото" на Иван Вазов ще се учи съвсем малко. "Чичовци" са аут. Няма да се учи цялата "Епопея на забравените", а само "Левски", "Каблешков", "Паисий" и "Опълченците на Шипка". Отпадат и „Пряпорец и гусла“, „Тъгите на България“, „Практическият человек“, „Средство да нямаш врагове“, „Двайсетий век“, „Линее нашто поколенье“, „Сливница“, „При Рилския манастир“, „Към природата“, „Елате ни вижте“, "Дядо Йоцо гледа".

Алеко Константинов ще е представен единствено с "Бай Ганьо в банята" и пътеписа "До Желюша с говежди вагони". Няма го и "До Чикаго и назад", не е включен нито един от фейлетоните му.

"Тютюн" на Димитър Димов няма да се учи. Вместо това влиза "Осъдени души".

Ще продължи да се учи "Железният светилник" на Димитър Талев.

В програмата остава и "Септември" на Гео Милев.

Никола Вапцаров е представен единствено с "Песен за човека" и "Романтика". Няма го най-известното му стихотворение "Вяра".

От Пейо Яворов са включени само "Две хубави очи" и "Родина" и "Градушка". Отпадат "На нивата", "Заточеници", "Арменци", "Хайдушки песни", "Ще бъдеш в бяло", "Стон", "Калиопа", "Стон", "Песен на песента ми", "Нощ", "Песента на човека", "Към върха", "Маска", "Две души", "В полите на Витоша", които сега се учат в 11-и клас.

От Димчо Дебелянов са оставени „Аз искам да те помня все така“, "Тиха победа" и "Да се завърнеш...". Няма ги „Пловдив“, „Станси“, „Черна песен“, „Спи градът“, „Помниш ли, помниш ли...“, „Гора“, „Миг“, „Един убит“, "Сиротна песен“, „Тиха победа“, „Прииждат, връщат се“.

Единствените включени произведения от Пенчо Славейков са „Спи езерото“ и „Фрина“.

Елин Пелин остава със „Спасова могила“ и „Ветрената мелница“. Досега се учеха и "Мечтатели", "Косачи", "Край воденицата", "Задушница", "На оня свят", "Андрешко", "Престъпление", "Напаст божия", повестта "Гераците", сборникът с разкази "Под манастирската лоза".

От Йордан Йовков ще се учат „Шибил“, „Песента на колелетата“, „Последна радост“, „Серафим“ и „Албена“.

Христо Смирненски ще се учи в X клас със „Зимни вечери“ и „На гости у Дявола“.

От програмата по литература отпадат още "Хамлет" на Шекспир и "Тартюф" на Молиер. Липсват още: "Робинзон Крузо" от Даниел Дефо, "Граф Монте Кристо" от Александър Дюма, "Дядо Горио" от Балзак, "Червено и черно" от Стендал.

Напълно отпада изучаването на съвременна българска литература, която сега беше в програмата за VIII клас. Там се учеха Николай Лилиев, Светослав Минков, Блага Димитрова, Емилиян Станев, Николай Хайтов, Ивайло Петров, Валери Петров, Павел Вежинов, Йордан Радичков. Според новата програма в 8-и клас ще се учи малка част от това, което сега се учи в девети - антична литература, малка част от Библията, Ренесанс.

В 9-и клас пък ще се учат Виктор Юго (само с две глави от първа и втора книга на "Парижката света Богородица"), първите две глави на "Бел Ами" на Мопасан, Пол Верлен, "Куклен дом" на Ибсен, Карел Чапек, Иво Андрич.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

байбай

байбай

15.10.2015 | 16:24

ботев е комунист,вазов-русофил,яворов-вмро,алеко-усмиващ бае ти ганя,смирненски,димов,вапцаров-озобличители на алчните буржуи-няма място в учебниците за долни русофили,комуняги,противници на капиталистическата класа, довчера водена от хитлер и мусолини,днес от юнкерчето,меркелчето и наший славний буда!

Отговори
0 0
боклука е министерството

боклука е министерството

15.10.2015 | 06:43

Ами те за това растат такива тъпаци вече... Що направо не затворите и училищата та да не карате циганите да се образоват задължително

Отговори
0 0
до Кирил

до Кирил

14.10.2015 | 23:59

Кириле , питаш къде са хората от долината , ами в кафетата , воиводите сега са политици и скачат само пред камерите . Циганите си правят каквото си искат нали ги интегрираме , питаи Чичото и останалите циганета от Розино . Пък и смее ли някои да каже нещо утре ще вземе да падне пак някои метеорит или пък да гръмне някои цех в Иганово ама тоя път може да нямаме късмет .

Отговори
0 0
Няколко синджира роби

Няколко синджира роби

14.10.2015 | 23:25

Заради едното кафе, което българите могат да изпият във Виена, Рим, Париж, Мадрид, Константинопол или едната бира в Прага, Мюнхен или Лондон, управляващите вече 25 години продават България на Еврогейовете, Краварите, Ердогановците и Македонистите! Нас, новите роби, ще ни завържат не с три синджира, а с цели четири и ще ни подкарат към четирите посоки на света!

Отговори
0 0
Читател

Читател

14.10.2015 | 23:10

Статията е анонимна и е преписана от вестник Труд, където също е анонимна. Що се трошат излишно нерви, без нищо официално да е излязло.

Отговори
0 0
КИРИЛ

КИРИЛ

14.10.2015 | 23:05

АЛО! КЛИСУРЦИ СОПОТНЯНЦИ КАРЛОВЦИ И КАЛОФЕРЦИ КЪДЕ СТЕ !ИЛИ ПРЕДПОЧИТАТЕ ОВЧЕДУШНОТО МЪЛЧАНИЕ.ЯЗЪК ЧЕ И ЧЕРЕШОВОТО ТОПЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ВИ СЪБУДИ.ТЮХ ЗА ВАС.

Отговори
0 0
go6u

go6u

14.10.2015 | 22:38

пак ли ще ги избираме тея бе,пак ли,хора нямате ли малко морал бе..\nЗА КРАЕН НАЦИОНАЛИЗЪМ

Отговори
0 0
fcs

fcs

14.10.2015 | 22:14

Министерският съвет и джихадистът по - скоро да вземат да си лекуват шизофренията , че мозъците им са започнали да се възпаляват !!!

Отговори
0 0
tisss1

tisss1

14.10.2015 | 21:59

Крайно време е мъдрите хора под знака на \"европейските духовни ценности\" да вкарат в читанките за българчета най-плодовитите съвременни писатели на текстове за така любимите Милко Калайджиев, Азис, Ванко !, Мишо Шамара, поетессссата Надежда Захариева.

Отговори
0 0
vbesena

vbesena

14.10.2015 | 21:58

\"Халал да ни е! Машаллах!\" на чист български език.............................\nХа, сега да сложат в учебниците Ахмед Доган и цялата му последвала го свита и ред други височайши особи от най-новата ни \"ИСТОРИЯ\"!\nИ без това внуците ни едва ли ще знаят имената на великите българи след всичко, което се случва в родната ни страна!\nКупувайте си Корана и четете, защото това ще е един от предметите в бъдещото \"Българско\" училище!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?