Следвайте ни

Речено-сторено: Кметът на Пловдив Здравко Димитров на разговор с Бойко Борисов

viber icon

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната. „Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, изиска министър-председателят при посещението си в Националния координационен център в МОСВ за контрол върху незаконния внос на отпадъци, наблюдение на язовирите и въздуха. 

Борисов отбеляза, че средствата, които ще бъдат отпуснати, ще бъдат заделени целево, както бе със случая с почистването на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ „Своге“. Министър-председателят бе категоричен, че изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места трябва да се разследва като престъпление. Борисов изтъкна, че санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол. 

Националният координационен център към МОСВ е създаден с цел да се овладее незаконния внос на отпадъци и да се осъществява координация между всички контролни органи, включително Агенция „Митници“, Гранична полиция и РИОСВ. 

По време на посещението министър Емил Димитров запозна премиера с възможностите на системите за работа. В резултат на дейността на звеното съотношението на нерегламентираните превози спрямо общия брой на превозите за внос на отпадъци от февруари до декември 2020 г. намаля от 11,6 до 1%.  

Звеното осъществява и координация и наблюдение на комплексните и значими язовири с цел ефективно управление на водните ресурси и превенция на риска от наводнения. Отскоро центърът разшири своята дейност и по отношение на контрола върху замърсяването на въздуха.  

През последните няколко месеца центърът беше обновен и разширен с допълнителни зали, беше осигурено съвременно техническо оборудване, информационни системи и системи за видеонаблюдение, които предоставят възможност за непрекъснато наблюдение и контрол в реално време. 

Министър-председателят Бойко Борисов обърна внимание, че продължава да липсва позиция на президента Радев по отношение на задържането на Алексей Навални. „Нашата позиция на евроатлантическата и демократична общност е да бъде освободен. Радев да каже позицията си, няма да му се карат толкова, не е страшно“, добави Борисов. „Когато са нарушени нашите ценности, трябва да имаме позиция“, категоричен беше министър-председателят и посочи, че това не означава, че България се меси във вътрешните  работи на Руската федерация или разваля отношенията си със страната. „Вътрешна работа безспорно, но ние когато провеждаме избори, защо каним наблюдатели от други страни да наблюдават изборите -  за да бъдат абсолютно сигурни всички, че са честни, прозрачни и ясни“, заяви Борисов. 

„Не чух позицията на Радев и по изгонените руски дипломати“, отбеляза още министър-председателят Бойко Борисов. „Когато той говори за Гебрев - със службите във Великобритания много работим по тази тема. И тези, които минаха тогава, са обявени за персона нон грата.  И там сме свършили всичко“, изтъкна още премиерът.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров пък явно е получил бързо възможност за среща с премиера. Вчера Зико съобщи, че ще настоява за спешен разговор с Бойко Борисов по повод спряната от АПИ поръчка за Югоизточния обходен път на Околовръстното на Пловдив от кръговото на Асеновградско шосе до Скобелева майка. Днес се вижда, че министър-председателят е откликнал на призива за среща.

Надяваме се по-късно днес градоначалникът Здравко Димитров да донесе добри новини за Пловдив.  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Сик

Сик

24.01.2021 | 23:08

Един бивш барман на вузовско барче и една бивша сикаджийска мутра.

Отговори
1 0
Нали

Нали

24.01.2021 | 16:00

Бойко Борисов заби поредния здрав шут в гъзa на Румен Радев! Мунчо е напълно неадекватен! Борисов вече го базика за щяло и нещяло!

Отговори
4 1
Сик

Сик

24.01.2021 | 23:09

Утра пак ще се крие по помашките села твоята мутра, щото в София го е страх да не го бият. Тиква проста гербаджийска.

Отговори
1 0
ген. Дондуков!

ген. Дондуков!

24.01.2021 | 14:41

А попитаха ли Навални, дали иска някой си тинтири, минтири от България да го защитава и да си прави безплатен PR с неговото име! Мисля че ако, Алексей разбере, КОЙ си прави реклама с неговото име ще дойде ту да стачкува и да МУ потърси сметка!

Отговори
2 3
Нали

Нали

24.01.2021 | 16:14

Мисля, че ако Владимир Владимирович ви прочете коментара, ще ви натири в лагер в Сибир!

Отговори
2 1
Toni

Toni

24.01.2021 | 13:40

Тоя Зико нищо не може да направи! Пълен некадърник! За всяко нещо ходи да реве на ББ като малко дете на майка си

Отговори
5 3
Юлиан

Юлиан

24.01.2021 | 11:45

Ами фирмата КОЙато трябва да спечели е заета с локалните на асеновградско. Иначе и ЦСКА ще фалира.

Отговори
3 2
Прочети повече

Прочети повече

24.01.2021 | 10:51

Тулупа е изперкал тотално! Водете го на психиатър

Отговори
7 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай