46
Следвайте ни

Развръзката: Затварят зловещия дом за стари хора в "Драгалевци"

viber icon

След ужасяващите разкрития за частния дом за стари хора в столичния квартал "Драгалевци" Агенцията за качеството на социалните услуги назначи проверка. Едно от нарушенията, установени на 8 октомври, е, че домът не разполага със задължителния по закон екип от специалисти, който да гарантира качествена социална работа и подкрепа на настанените в него възрастни.

От агенцията информират още, че персоналът на дома се състои от трима санитари и управител при настанени 32 души. Това е крайно недостатъчно и не може да гарантира задължителната според законодателството 24-часова грижа.

Инспекцията е показала, че възрастните хора не са настанявани в дома по свое желание, което нарушава правата им. Договорите за ползване на социалната услуга не са сключени с тях, а с трети лица, което е грубо нарушение на законодателството. Не са изготвени индивидуални оценки и индивидуални планове за подкрепа на потребителите.

В дома са настанени стари хора, хора с деменция и шест души с психични разстройства. Това също е грубо нарушение на законодателството и предвид психичната болест и деменцията на част от потребителите е предпоставка за конфликти и инциденти.

Проверката на 8 октомври е втората инспекция на Агенцията за качество на социалните услуги в частния дом за последните 3 месеца. При първата проверка са били установени нарушения и издадени задължителни предписания със срок за изпълнение 30 септември.

При извършената втора проверка е било установено, че задължителните предписания не са изпълнени. Управителят на дома е предоставил на агенцията невярна информация относно изпълнение на предписанията. Това е причина да бъде съставен акт за административно нарушение. Предстои издаване на наказателно постановление и глоба в размер на 3 000 лева, предава БТА.

На фирмата, управляваща дома за стари хора в "Драгалевци", няма да бъде издаден лиценз за предоставяне на социални услуги. Крайният срок, в който домът трябва да спре работа, е 1 януари.

Агенцията за качеството на социалните услуги ще продължи извършването на проверки в частните домове за стари хора в страната и при установяване на нарушения ще предприема незабавни действия спрямо нарушителите. До настоящия момент от институцията са извършили проверки в 50 частни дома за стари хора и са наложени санкции на трима частни доставчици в общ размер от 13 500 лева.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Елена Николаева

Елена Николаева

15.10.2021 | 10:43

Управителката и всички които са изтезавали старите хора , трябва да си поемат последствията за престъпленията и побоят на хората , да бъдат съдени и затворени , а не да им се налагат някакви смешни глоби ! Тук става въпрос за загубени човешки животи чрез насилие !

Отговори
1 0
Стоичков

Стоичков

13.10.2021 | 18:57

Това не е достатъчно,да се разследват управителя и изнесените в медиите злоупотреби с недвижима собственост.

Отговори
1 0
2,24

2,24

13.10.2021 | 16:21

Куче да си в България,а не човек-особенно пък възрастен!

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?