Следвайте ни

Разследват бившия зам.-министър Жени Начева за длъжностно престъпление

viber icon

Има данни за длъжностно престъпление, осъществено от бившия заместник-министър на здравеопазването Жени Начева. Това съобщиха от КПКОНПИ.

От антикорупционното звено обясняват, че в дирекция „Противодействие на корупцията“ на Комисията е постъпил сигнал от бивш управител на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, за оказано по отношение на него незаконно влияние и пряк натиск за подписване на неизгоден договор с чуждестранна адвокатска кантора.

В хода на проверката е установено, че на 25.04.2018 г. е прието решение на МС за прекратяване на дългосрочен договор за представителство и продажба на ваксини между българското предприятие и канадското дружество „Интервакс“. Последвала е процедура за подбор от страна на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, в резултат на която е сключен договор за правно обслужване с наше адвокатско дружество, на което са били възложени правните действия в изпълнение на решението за прекратяване на договора с „Интервакс“. Адвокатското дружество е следвало да осъществява и процесуално представителство при възниквнали арбитражни спорове у нас и в чужбина. Въпреки това, според твърденията на бившия управител, от тогавашния заместник-министър на здравеопазването Жени Начева са му били изпратени данни за контакт с чужда правна фирма, с приложен проект на договор с нея със същия предмет. Според твърденията на управителя, този договор е бил на стойност не по-малко от 350 000 евро. Ръководството на Министерство на здравеопазването е било информирано за вече сключения договор с българското адвокатско дружество за 48 000 лева, но въпреки това според управителя на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД в продължение на няколко месеца му е бил оказван натиск от заместник-министър Жени Начева да подпише договора с чуждата кантора, което той накрая направил именно в резултат на този натиск. От страна на КПКОНПИ са извършени оперативно-издирвателни мероприятия, но оригинал на договора или официално регистриран негов екземпляр не е открит. 

Нито „Бул био“, нито Министерство на здравеопазването разполагат с него. В същото време е установено, че към чуждата правна фирма са извършвани плащания в евро на основание договор за правно обслужване, открити са и фактури за това. Заплатените суми /по откритите досега фактури/ са за периода ноември 2018 г. – февруари 2019 г., на стойности най-малко 28 891 евро, 2 675 евро, 2575 евро и 6 792 евро. Изискани са документи от Министерство на здравеопазването, което оказа пълно съдействие на дирекция "Противодействие на корупцията“.

Министър Кацаров потвърждава, че договор с чуждата правна кантора не е наличен и в министерството, като на КПКОНПИ бяха изпратени всички материали по кореспонденцията с такъв предмет между ръководството на българското дружество и това на МЗ, както и всички налични документи, удостоверяващи извършени плащания към чуждестранната правна кантора.

На 14.07.2021 г. Комисията прие решение за оперативно взаимодействие с прокуратурата и всички материали по проверката са изпратени на компетентните прокурорски органи, с оглед данни за длъжностно престъпление, осъществено от бивш заместник-министър на здравеопазването.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Асан

Асан

16.07.2021 | 17:14

Коя е тая п.к.п ?

Отговори
2 1
ПОЗДРАВИ ОТ ХИМИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ

ПОЗДРАВИ ОТ ХИМИЧЕСКИЯ ФАКУЛТЕТ

16.07.2021 | 15:39

Това е , ...Тя е... най- големия срам за здравеопазването в България...от 1999 до 2021г,

Отговори
5 1
Стоичков

Стоичков

16.07.2021 | 15:37

Пак този който ще отнесе спарчето,няма да е този който е разпоредил тази процедура.Поредното решение на колективен орган и ще го отнесе зам.министър.

Отговори
2 0
ВЪШКАТА

ВЪШКАТА

16.07.2021 | 11:48

ТАКИВА КАТО ЖЕНИ НАЧЕВА НАЯДЕНИ ВЪШКИ НА ЧЕЛО С ЛОПАТА ДА ГИ РИНЕШ НА ВСКИЧКИ НИВА В УПРАВЛЕНИЕТО И ВЪВ ВСЕКИ КОЛЕКТИВ ИМА ПО ЕДНА ЖЕНИ...

Отговори
14 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?