Следвайте ни

Разследват 4 сходни взрива в оръжейни складове у нас

viber icon

Има сходство при четири случая на взривове в складове през последните години. В тях е имало част от продукция на „ЕМКО”. И в четирите случая, продукцията е била предназначена за износ за Грузия и Украйна. Това съобщи на брифинг днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Разследващите са разглеждали редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества през последните 10 години, като е установено сходство при 4 от тях.

Може да се направи взаимовръзка между взривове, опитите за отразяване на трима български граждани и извършването на тежки престъпления извън границите на България

Първият е случай е от 2011 година, когато в село Долни дол е взеривен склад на "Емко", съобщи Милева и продължи: Вторият случай е от село Иганово през 2015 година, кгато е взривена готова продукция на ВМЗ-Сопот, част от нея също е собственост на "Емко". Третият случай е отново от 2015 г., тогава е взривен склад на ВМЗ-Сопот. Четвъртият случай е от 2020 г. до град Мъглиж, когато е възстановен склад на завод „Арсенал”.

При четирите случая се наблюдава сходство. И в четирите случая не са установени конкретни причини, довели до взривовете, липсват жертви и пострадали. В установените случаи има предхождащ пожар, който според разследващите е бил предизвикан, за да може хората да се оттеглят и да няма ранени или смъртни случаи. Категорично е установено, че задействането на зарядите във всички случаи е ставало дистанционно. В никой от случаите не е открита техническа неизправност, каза още Сийка Милева.

Тя съобщи, че и в четирите случая, продукцията е била предназначена за износ за Грузия и Украйна.

Говорителят на главния прокурор информира, че може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между взривове, настъпили на територията на Република България, опитите за отравяне на трима български граждани и извършването на тежки престъпления на територията на чужди държави.

Очаквайте подробности!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Kochev Rakov I Bakalov

Kochev Rakov I Bakalov

28.04.2021 | 12:50

Tozi nqma li da go mahnat?

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?