Следвайте ни

Разкритие! Маскирали с боклуци изкопите край р. Чая (ОБЗОР)

viber icon

Предприемач добивал незаконно инертни материали от поречието на река Чая от години и замаскирал изкупите с боклуци, научи „Марица“ след като бяха открити тонове отпадъци в коритото на реката край село Катуница. На нерегламентираното сметище са изхвърляни строителни материали, гуми, платове и метални парчета.

Най-притеснителни обаче са около 30 чувала, пълни с фини пластмасови стружки. Те са придружени с бланка, на която пише, че идват от Испания и съдържат поливинилхлорид. Всеки чувал тежи по 1,325 кг.

От печата става ясно, че е бил изпратен към България на 15 ноември 2019г. Част от тях са изсипани по брега на реката, на място, където преди е добивана баластра. “Никой не може да каже какво съдържат тези чували. Част от тях вече са засипани с пръст и са загробени“, обясни ген.

Йордан Кюмюрджиев, шеф на дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост“ в Областна администрация. По думите на експерти при повишаване нивото на реката отпадъците ще попаднат във водата, а това може да предизвика екокатастрофа.

Мястото попада в защитена зона "Натура 2000". „Община Садово няма ресурс да се справи с това сметище, понеже е защитена зона и трябва да се рекултивира теренът. Тези огромни количества ще трябва да се закарат на регламентирано депо, където да се обезвредят.

Това изисква огромно количество средства, с които общината не разполага“, обясни екологът на Община Садово Атанас Иванов.  

По думите на кмета на общината Димитър Здравков проблемът с нерегламентираното сметище съществувал вече 5 години и се намира на терен, който е изцяло държавна собственост.

"Този проблем е много стар и с него на място бе запознат и бившият министър на МОСВ Нено Димов, но държавата нищо не предприе. Димов се направи, че не го вижда. Вместо това на мен ми насрочиха проверка", посочи Здравков.

 

Той добави още, че на проблемното място имало и вом помпа, с която незаконно са изхвърляни отпадъци в реката, както и трошачка за преработка на строителни материали. „Депонирането на отпадъци е бизнес, който днес е тук, утре е в другия край на площадката. Той генерира разрастване в положителен смисъл за предприемача, а за нас живущите тука е бедствие. Като има проблем собственикът изчезва за седмица и след като утихнат нещата се появява отново“, заяви Здравков.

Експертите предполагат, че боклуците са изхвърлени от фирма  „Мостстрой Пловдив плант“ със собственик Александър Крайнянов, която е обявена в несъстоятелност.

Еколози от от община Садово, РИОСВ, кмета на Садово и представители на областната управа в Пловдив инспектираха мястото. Експертите взеха проби, предстои отпадъците да се изследват и да се състави предписание за изчистването им.

"Това е криминално деяние", бе категоричен експертът в Областна управа Митко Стойчев. По думите му крайното депониране на такива отпадъци по този начин, дори и в регламентирани депа, било недопустимо. Причината – изисквания на ЕС, според които трябва да се минимизира крайното депониране на биологично неразградими отпадъци.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?