Следвайте ни

Разкриха висшия държавник, получил без ред черен дроб

viber icon

Главният секретар на Министерски съвет Веселин Даков е човекът, получил черен дроб от починал пациент, съобщи сайтът bird.bg. Това напълно отговаря на описанието, направено от здравния министър Стойчо Кацаров.

Той го нарече като "най-висшият човек в държавната администрация". По закон, показва проверка, главният секретар на Министерски съвет е точно такъв. Той ръководи и координира дейността на всички административни звена във всички министерства.

Даков не е публична личност, дори няма снимка в медиите, но е с огромен опит в държавната администрация. Заема ръководни постове още в правителството на Симеон Сакскуборготски. Главен секретар е години наред, като е сменян само при кабинета "Орешарски". 

Министър Кацаров съобщи, че получилият черен дроб дори не е бил в списъка от трима чакащи в най-голяма нужда. Имало е "обаждане отгоре" до директора на болница "Лозенец" проф. Спасов. Кацаров призова медиите да питат здравния министър кой е звънял.

Така трансплантацията рязко е променена, като вместо във ВМА, се извършва в "Лозенец", известна повече като Правителствена. За капак пациентът е записан като спешен случай едва на следващия ден.

 Бойко Борисов отрече на брифинга днес да се е обаждал за трансплантацията. Близки до здравния министър тогава проф. Ангелов също отрекоха, че професорът е звънял.

Проф. Спасов не вдигаше телефона си. Министър Кацаров отбеляза, че самият шеф на болница "Лозенец" е в състояние да направи трансплантациите и на бъбрек, и на черен дроб.

Професор Спасов е уникален професионалист, в това спор няма. Той извършва за пръв път успешно операция на биещо сърце (аортокоронарен байпас) в България. 

Негова заслуга е и първата в България видеоасистирана митрална клапна реконструкция и подмяна през 10 см отвор на гръден кош. За пръв път в България проф. д-р Спасов реализира и трансмиокардна лазерна реваскуларизация.

Негова е първата трансплантация на черен дроб в България. За първи път в България проф. Спасов извършва трансплантация на черен дроб на дете (на шестмесечна възраст).

За първи път в България прави трансплантация на черен дроб от жив донор и „split liver“ трансплантация на черен дроб (един черен дроб от трупен донор се разделя на две части и се извършва трансплантация на двама пациенти).

Проф. д-р Любомир Спасов е извършил над 98 трансплантации на сърце, черен дроб и бъбреци.

Със заповед на Министъра на здравеопазването от 2014 г. е определен за национален консултант по трансплантология.

През 2005 г. проф. д-р Спасов е обявен за Лекар на годината и Почетен гражданин на София. 2006 г. носи на проф. д-р Спасов ордена „Звезда на италианската солидарност“. През 2007 г. той получава и наградата „Достоен българин“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Айде пак по чифутски от кибуца

Айде пак по чифутски от кибуца

03.06.2021 | 21:58

Кого Министъра плюе бе чифутски плювалник Министъра казва истината за чифутската подкупна нагла подла система изградена ог герберочифутите комунисти за нашия чифут е най важния чифут и телефонното чифутско право А да се измества темата на проблема е първо чифутско правило за долния чифут като теб И Мангъров за какво го включи в темата за черното чифутско дробче Да пукнете деа вашта мамка чифутска нагла

Отговори
6 2
какви сме

какви сме

03.06.2021 | 21:38

лекарят е перфектен, достоен специалист. Това министърче на здравеопазването - явно за нищо не става, не е докторче. търси евтин пиар, цяла година с Мангърката плюха, че няма епидемия. Защо недостойните трябва да хулят специалистите? Какво е сбъркано в нашата Родина? Защо не можем да признаем, ако някой е умен, способен, добър?

Отговори
7 6
Весел Веселин Народ с вазелин

Весел Веселин Народ с вазелин

03.06.2021 | 16:23

Весело си е живял Веселинчо Незаменимия Па взели му заменили черното дробче И сакаме да мръднем с такива незаменими хайвани

Отговори
6 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?