Следвайте ни

Разкриха причината за водното бедствие в Перник

viber icon

Проблемът с водата в Перник не е само с канализацията. Проблемът започва по цялата система. Още от водопотока, който идва от язовир „Студена“. Той действително е едно уникално съоръжение, но явно не е довършен.

От това, което разбирам, през годините винаги се е разчитало на Витоша да паднат два метра сняг. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Следващият проблем е пречиствателната станция. Тя не е довършена и проектирана както трябва.

Следва да тръгнем и надолу по системата“, допълни той.

„Отговорност ще бъде търсена. Няма как държавата да получи адекватна информация при положение, че местното ВиК няма адекватна информация за случващото се в града. Три дни вече те не ни дават схеми на тръбите“, категоричен бе министърът.

„Правим безумни неща. Копаем дупки по шест метра, за да намерим тръбите, които през годините са заривани, че и дори с боклуци. Пожарната изпомпва водата, за около половин час тя отново е пълна с вода, трябва да изкараме работника от там... Сложно е“, поясни още Караниколов.

Той коментира и случващото се в завода „Стомана“: „От днес решихме, че пускаме чисто нов клон 2, който няма да преминава през територията на „Стомана“. 

Истината е, че най-инфарктната ситуация е Перник е инфраструктурата – ВиК и канализацията. Трябва да се намери генерално решение на целия воден процес в региона иначе не правим нищо. Не можем да овладеем Перник. Положението е изключително тежко. Лично аз съм много притеснен“, призна Караниколов.

Министърът заяви, че няма доказателства, че от завода, или откъдето и да било другаде, е имало кражба на вода.

„Ще проверим всичко. Иначе тези легенди, истини или неистини, ще останат. Това се говори в града, че и в София дори, от 1960 година“, поясни още Караниколов.

„Вчера служители на ВиК-Перник ми показаха край язовир „Студена“ един кран, който бе в нищото. Оказа се, че с около 12 движения ти спираш водата на цял Перник. От преди четири дни са сложили камера там. Но да попитам: „Какво правеше този кран там 60 години?“. Всеки имаше достъп до него“, разгневи се Емил Караниколов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?