Следвайте ни

Разкриха колко българи прехвърлят втората пенсия в НОИ

viber icon

52 340 българи са подали заявления, с които искат парите им от втория пенсионен стълб, да бъдат прехвърлени към Националния осигурителен институт.  От тях 20 240 души вече са пенсионери, информират от осигурителното дружество. Останалите, които още не са се пенсионирали, представляват 1,6% от осигурените към август 2020 г. лица, родени след 31 декември 1959 г.

Възможността хората, родени след 1959 г., да променят осигуряването си от Универсален пенсионен фонд във фонд (УПФ) "Пенсии", съответно във фонд "Пенсии за лицата по чл. 69" на ДОО беше дадена с промени в Кодекса за социално осигуряване, влезли в сила от 2016 г. По този член се пенсионират - военни, полицаи, пожарникари. Необходимо е да бъдат спазени две условия, първото е прехвърлянето да се случи не по-късно от пет години преди да навършат общата пенсионна възраст и второто е, да не им е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Въз основа на заявлението, натрупаните средства по индивидуалната партида на лицето в УПФ се прехвърлят в Държавния фонд за гарантиране устойчивостта на държавната пенсионна система, т. нар. „Сребърен фонд“. Дружеството, управляващо универсалния фонд, трябва да прехвърли средствата в шестмесечен срок от датата на заявлението. То е задължено в едноседмичен срок от превода да изпрати на осигуреното лице извлечение от индивидуалната му партида, с което да го уведоми за прехвърлянето и за размера на преведените средства.

От НОИ уверяват, че изчисляването на индивидуалния коефициент при отпускане на пенсии, свързани с трудова дейност, от Националния осигурителен институт се реализира при стриктно спазване на нормативно установените правила.

Това включва както начинът за изчисляване размера на пенсиите и в частност - за изчисляване на индивидуалния коефициент, като елемент от пенсионната формула, който е нормативно регламентиран в Кодекса за социално осигуряване (КСО), така и детайлизирането на правилата в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?