Следвайте ни

Разкриха формулата за гарантирано повишаване на пенсиите! Ето с колко

viber icon

Без справедливост и достатъчно високо ниво на доверие трудно може адекватно да функционира която и да е осигурителна система. Това заяви председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов  в интервю за в. "Телеграф"/"Монитор".

"Напоследък в публичното пространство се дискутират три варианта как да се променят размерите на пенсиите през следващата година.

Тази неопределеност и липсата на принципна яснота какво ще се случи с пенсиите създава усещане за очаквано конюнктурно предизборно решение, без необходимата експертиза.

Разбирам желанието да се вдигнат пенсиите, ако може на всички с прилична сума, но трябва да е ясно, че в тази система чудеса трудно се случват и ако се случват цената е обикновено финансова нестабилност.

Важният въпрос е какво трябва да се направи? От 01.01.2019 год. размерът на пенсията за осигурителен стаж и възраст се определя като доходът, от който се изчислява пенсията се умножи с процент 1,2 за всяка година осигурителен стаж. Този коефициент беше закован, а в предишния вариант трябваше да нараства всяка година, докато достигне 1.5.

Ако искаме справедливост през осигурителен принос и адекватност между размер на пенсията и години осигурителен стаж, е необходимо да увеличим този коефициент примерно на 1.3. Този ход ще гарантира 10% увеличение и отговорно, а не мераклийско предизборно политическо поведение", зявява Хасан Адемов.

Цялото интервю може да прочетете ТУК

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Стоичков

Стоичков

30.09.2020 | 18:45

Когато разбираш от материята е лесно,но когато"коалицията"ще решава за нещо от което не разбират и ще се направят че това е поет предизборен ангажимент ще е страшно/дано греша,ама надали/. За огромно съжаление експертите като Г-н Адемов в парламента са малцинство и управляващите не зачитат тяхното мнение и аргументи.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?