Следвайте ни

Разходите за болнични нараснали двойно за 5 години

viber icon

Разходите за болнични са нараснали двойно за 5 години, сочи последният анализ на Националния осигурителен институт. През 2018 г.  държавата е дала малко под 557 млн. лв. за обезщетения за временна нетрудоспособност, което е с над 195 млн. лв. или 54 на сто повече от 2014 г.

Експертите отчитат сериозен ръст на издадените болнични за общо заболяване. С 344, 4 хиляди са се увеличили издадените листи от 2014г. до 2018 г. Ръст с близо 21 на сто има и при издадените болнични за период от 15 до 30 календарни дни. Скокът на нашенците, които са се лекували по три дни у дома пък е скочил с 47% спрямо 2014г. По-висок е и среднодневният размер на паричните обезщетения – през 2014г. той е бил 24,33 лв., а през 2018г. – 31,30 лв. 

От осигурителния институт отбелязват още, че част от болничните са фалшиви. Те дават пример с „болна“ жена, която вместо да се лекува, заминава да работи в чужбина. Историята е от врачанска област, а жената заминала да се труди в Испания. Преди да изтече болничният й обаче друг лекар й издал продължение без изобщо да я е виждал, тъй като е била в чужбина. Според сигнала за този случай, получен в НОИ, издаването на болничните става по телефона и е мотивирано с 200 лв. Жената не е обжалвала решението на НОИ за спиране на плащанията по нейните болнични листи и е възстановила сумите по тях. Друг врачанин пък си пуснал болнични 6 месеца и заминал за САЩ. 

Над 57 000 са издадените болнични листове на хора до 40 години в Пловдивска област, става ясно от междинните данни на НОИ за 2019г. Това е една трета от всички изплатени обезщетения за безработица.  Броят на обезщетенията за временна неработоспособност, заради заболяване при възрастните са били 7000, а при децата до 18 години -12. Средно на ден те са получавали по 30 лв., това означава, че тези които не са ходели на работа месец са прибирали по 638 лв. Болничните се равняват на 80% от дохода, на който се осигуряват служителите.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?