Следвайте ни

Разхлабване от днес: Кръчмите пускат и вътре, учениците пак в клас

viber icon

Обявеното в края на миналата седмица разхлабване на мерките срещу ковид пандемията започва от днес. Сред най-важните промени за родителите е, че от днес  учениците отново се връщат в класните стаи, макар че за по-големите това ще става по график.  Отварят се и университетите, но само за практически занимания.

 Ресторантите и кафенетата пък ще могат да приемат клиенти и вътре, а не само на масите на открито, както беше досега.  Заведенията обаче ще трябва да работят при използване на не повече от 50% от капацитета си, както и с ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа. Нощните барове обаче остават напълно затворени - засега поне до 29 април. 

Нехранителните хипермаркети също отварят. Навсякъде се изискват осигурени 8 квадратни метра за един посетител.

От днес се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви). 

Здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м. 

След 4 дни на 16 април се очаква да бъдат отворени моловете, както и да се разреши посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ватмана

Ватмана

12.04.2021 | 09:33

А отзад ще дават ли?

Отговори
4 0
Ура

Ура

12.04.2021 | 09:08

Изборите минаха и вируса се кротна.

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?