Следвайте ни

Разбиха престъпна група, тормозеща длъжници на фирма за бързи кредити

viber icon

Специализираната прокуратора и ГДБОП извършиха успешна акция по разкриването на престъпна група от 10 души, която изнудвала и биела длъжници на фирма за бързи кредити. Самите условия по заемите и лихвите са били законни, но неправомерното събиране на задълженията е престъпление, съобщи шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.

Групата е действала в София, Дупница, Бобов Дол и Радомир. Повечето от членовете й са имали легални трудови или граждански договори с фирмата за бързи кредити. Вместо да ги събират законно обаче, те заплашвали и били длъжниците.

Кредитополучателите били малоимотни и с недобър трудов статус. Отпусканите суми били от порядъка на 1000-1200 лв, а лихвата между 12 и 20% за целия период на договора, посочи шефът на ГДБОП Любомир Янев. Той поясни, че голяма биячите в бандата от доста време са известни на МВР и имат богат криминален опит. Лидерът на групата е най-осъждан, допълни Маджарова.

И съобщи, че бандата имала и списъци с имена на хора. При някои били само 2, при други 3 имена и ЕГН. Засега обаче не е категорично доказано, че списъците са за купуване на гласове, каза Маджарова. И допълни, че е логично подобни банди да се използват и за изборна търговия, тъй като имат структурата, вярват си един на друг и държат кредитополучателите в зависимост.

Ако разследващите открият категорични доказателства за купуване на гласове има 2 варианта. Единият е на членовете на бандата да се повдигнат и вторични обвинения. По-вероятно обаче било материалите да се отделят и изпратят по съответните районни прокуратури, които са компетентни за подобен род престъпления. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?